Свлачище прекъсна главния водопровод на Свищов

Три прокуратури си прехвърлят казуса с некачественото ВиК –съоръжение за 2 млн. лева

Крупна авария на главния водопровод в Свищов остави във вторник града и съседните села без вода. Жителите на общината ще са на сухо поне два дни. Причина за инцидента са активирали се в следствие на обилните процеси свлачищни процеси в местността Паметниците край река Дунав.

„Районът е изключително труднодостъпен. Нужни бяха часове, докато аварийните екипи успеят да се доберат до мястото на аварията. Необходимата техника и вик-служители вече са на място и работят по отстраняването на теча от пробойната”, каза пред „Труд” кметът на Свищов Генчо Генчев.

Градоначалникът незабавно е задействал нужната процедура по създаването на необходимия ред в такива извънредни ситуации. Задействан бил кризисния план на общината и за случая е уведомен областният управител проф.Любомира Попова. Информирани са всички детски градини, учебни и здравни заведения за липсата на питейна вода.

„Спукан е старият водопровод, тъй като новият, за който бяха похарчени над 2 млн.лева е извън строя и в момента фирмата изпълнител го подменя тотално. Цяла зима предупреждавах, че трябва да бъде буснат час по-скоро в действие, защото се очакваше старото съоръжение да избие”, коментира гневен Генчо Генчев.

Казусът с некачествено изграденият по времето на бившото общинско ръководство водопровод на града стигна до прокуратурата. Заради вложени некачествени материали, съоръжението не работи от седем години и непрекъснато дефектираше. За калпавото строителство най-напред бе сезирана Районната прокуратура в Свищов, но после разследването бе поето от Окръжната прокуратура във Велико Търново. В края на на февруари пък цялата преписка е изпратена в Специализираната прокуратура в София. До момента няма повдигнати обвинения на виновни длъжностни лица. Фирмата-изпълнител обаче беше заставена да подмени некачественото съоръжение по цялото трасе. Наскоро били доставени нови тръби, но все още не били положени.

В злощастния водопровод е вложена сериозна инвестиция като финансирането от Министерството на регионалното развитие и общината. От официалното откриване на съоръжението през декември 2010 година, до сега водопроводът е работил не повече от половин година. От Община Свищов припомнят, че са ставали повече от 50 аварии, които са през няколко метра една от друга.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България