Свърши ли войната за изтребителите?

Важното е да купим самолети за война, а не за авиошоу.

Кой на какви позиции ще бъде при гласуването в парламента

Остана още една крачка и правителството ще бъде с напълно развързани ръце за покупката на осемте изтребителя Ф-16 от САЩ. Според закона тази крачка трябва да направи българският парламент. Американците си казаха думата, стана ясно, че не можем да нарушим тяхното вътрешно законодателство и някои параметри на проекта, които нашите депутати гласуваха, ще бъдат пренебрегнати. Например за начина на плащане. Остават на хартия онези таблички в проекта, които ни успокояваха, че ще плащаме по стотина милиона лева десет и повече години, за да се издължим напълно на продавача. Вече е ясно, че ще дадем накуп 1,256 млрд. долара, каквото и да означава това в левове, както, впрочем беше волята пак на българските депутати. Успокоителното идва от факта, че след като имаме вече договор със САЩ за следващите осем самолета ще плащаме разсрочено. Така че ще е полезно да запазим за нататък въпросната табличка. И да подчиним българското законодателство на американското. Като не си произвеждаме самолети, така е.

Сега на въпроса за войната. По-точно в нейния политически смисъл. Така започна, като такава и ще свърши. Следващият етап е в Народното събрание. Там силите са позиционирани. Разбира се, не е изключено някои временни конюнктурни обстоятелства да променят състава на фронтовете, но това едва ли ще лиши от успех предопределения победител. Едно от тях е поредното, но вече далеч по-сериозно, разбъркване в Обединените патриоти. Впрочем, сваленият вече от власт председател на парламентарната група Волен Сидеров и преди е изразявал по-друга позиция. ДПС следва последователно една линия и оттам изненади не бива да се очакват. От ПГ „БСП за България“ ще искат да знаят повече, за да имат достатъчно аргументи, оборващи най-вече цената и договорения пакет от способности. По принцип те не крият, че са за модернизация на армията и в частност на Военновъздушните сили. До тук, обаче. Макар че последният им министър на отбраната е твърдо за избрания от управляващите самолет и смята, че има добро съотношение между цена и способности. Остава най-малката парламентарна група. От „Воля“ тръгнаха на поход срещу даването на всякакви пари за закупуване на нова бойна техника. Искаха и референдум. Не че техните гласове ще натежат при ратификацията на договора. По-интересно е да се наблюдава промяната на поведението им. Правили са го и при гласуването на някои закони заедно с управляващите.

Тези, които следят внимателно парламентарния живот у нас, не биха могли да допуснат нератификация на договора за изтребителите. Още повече, че парите ги има, както твърди финансовият министър. А и това не е проблемът, който тези дни би могъл на фиксира толкова много вниманието на депутатите. Идват местните избори, датата вече е определена. Все още не сме излезли от предишната изборна кампания, влизаме в нова. Управляващите искат промяна на Изборния кодекс и изхвърляне на машинното гласуване. Все въпроси, които ще държат в по-голямо напрежение, отколкото самолетите, парламентарните групи до лятната ваканция, а и след това.

Непипнато остава и становището на президента и върховен главнокомандващ. „Моята позиция е ясна отдавна, от самото начало на този процес - правителството е длъжно да осигури оперативните способности и техническата поддръжка на този самолет така, както те бяха разработени от Министерството на отбраната, приети от Министерски съвет и утвърдени от Народното събрание“, каза Румен Радев за одобрения от кабинета доклад за покупката на изтребителите. Държавният глава посочи, че към момента има чувствително разминаване с първоначално заложените от страната ни параметри и способности. Налице е тотална доминация на политическите мотиви над оперативните способности, а условията за техническа поддръжка на този самолет, които се отлагат във времето и ще се оскъпяват значително, могат да обезсмислят проекта.

Има президентска забележка и за парите. Запитан дали обявената цена от 1.256 млрд. долара е голяма или малка за покупката на 8 изтребителя, президентът коментира, че това зависи от включеното в нея. „Ако вътре има всичко необходимо така, както е разработено и изпратено от нас в искането за предоставяне на оферта и така, както беше публикувано от американското правителство с всички пакети и пълни способности - цената е приемлива, но ако ги няма тези неща - проектът губи смисъл“, заяви държавният глава.

Какво има и какво няма в договора, ще научат депутатите. В тях е хляба, в тях е и ножа. Важното е да купят самолети за война, а не за авиошоу. А тяхната война с един или друг политически опонент, ще продължава. Такъв е животът.

 

Премиерът обещава

Бойко Борисов се зарече, че тези 1,256 млрд. долара няма да се превърнат в спирачка за придобиването на патрулните кораби и бойните бронирани машини. Неоспорим факт е обаче, че те не дадоха шанс да се осъществи първоначалният замисъл на управляващи и опозиция трите проекта да вървят ръка за ръка. Сухопътни войски и ВВС отстъпиха. Според запознати, отстъплението може да се окаже с по-голяма дълбочина, т.е. до следващата година. Дано да бъркат!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари