Сглобяват Lotus с мощност 2000 к.с.

Суперавтомобилът разполага с четири електромотора

Първият електрически автомобил на култовата британска марка Lotus носи името Evija и ще се произвежда в изцяло нов център във фабриката на компанията в град Хедъл. Там вече започна работата по сглобяването на предсерийни модели, които трябва да преминат последни тестове.

Колата на Lotus е революционна и удивлява със своя дизайн и технически характеристики. Тя ще струва почти 2 милиона евро и ще бъде най-бързият сериен електрически автомобил. Името Evija не е подбрано случайно, защото означава „първа по рода си“. Названието произхожда от латвийски език и е разновидност на името на първата жена Ева. Това всъщност е първият електрически модел на Lotus и също така първият, откакто китайският концерн Geely придоби контролния пакет акции в компанията.

Мощността на Lotus Evija се доближава до 2000 к.с. Ако трябва да бъдем точни, ресурсът на задвижващата система от четири електромотора възлиза на 1972 к.с., а максималният въртящ момент е 1700 Нм. Електрическата кола ускорява за по-малко от 3 секунди от 0 до 100 км/ч и се нужда само от 9 секунди, за да развие скорост 300 км/ч. Максималното темпо на движение е 321 км/ч. С едно зареждане на батерията с капацитет 70 киловатчаса могат да се изминат до 400 км, но пробегът зависи до голяма степен от скоростта.

Първата партида от серийно производство ще обхваща 130 автомобила. Те вече са капарирани от бъдещите собственици, които са платили по 30 000 евро предварително. Колите трябва да са готови в края на лятото, когато ще започнат доставките на клиенти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили