Сграда от трети век и над 40 монети на римски императори открити на Малтепе

Археологическите разкопки на най-голямата тракийска могила у нас продължават и догодина

Археологичните разкопки на най-голямата тракийска могила у нас Малтепе край пловдивското село Маноле приключиха за тази година с разкриването на сграда от трети век, култови ями, намирането на един гроб, метални ножове, скоби и над 40 монети на трима римски императори.

„Надявам се през 2018 г. да стигнем до сензационни разкрития, тъй като в тази могила може да има 8 знатни тракийски гроба на цяла царска фамилия”, коментира Костадин Кисьов, ръководител на разкопките на Малтепе и директор на Регионалния археологически музей в Пловдив. Той разказа, че още в периферията на могилата Малтепе, която е с височина 26 метра и диаметър 150 метра, са се натъкнали на сграда от трети век с глинени зидове, запазени до 30 см височина, и тухлен под.

„Намерихме и 10 бронзови монети от трети век след Христа, а до тази сграда открихме и гроб, в който имаше нож и метални скоби”, съобщи доц. Кисьов. Той допълни, че едната от хипотезите, че това е било временно жилище, защото няма характерните черти на място за дълго обитаване. В посока центъра на могила са разкопани и няколко култови ями, където са открити над 40 римски монети от трима императори. Открити са и мраморни квадри, които винаги сочат за солиден градеж. „Тяхното положение показва, че сме близо до крепидата (оградния зид на могилата). Според тракийските религиозни вярвания крепидата и очертаният от нея кръг символизират Слънцето”, разказа още ръководителят на археологическите разкопки край Маноле, извършени с подкрепата на Община Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България