СГС е на тясно в Съдебната палата

Съдийската колегия на ВСС обсъди въпроса за натовареността в СГС и най-вече липсата на зали и достатъчно кабинети, което затруднява работата на магистратите.

Повод за обсъждането на въпроса е писмо от съдия Любомир Василев до ВСС, в което той се оплаква от прекомерната натовареност и липсата на помещения и кадри. Над два часа продължи дебатът за това как може да бъде решен проблемът, но в крайна сметка резултат няма.

Съдебните кадровици се обединиха около идеята, че единствените варианти, с които разполага ВСС са промяна на подсъдността и увеличаване на щатовете. Предстои да бъдат направени нови анализи и въпросът за натовареността да бъде обсъден отново.

Сред предложенията бяха да се премести някоя от структурите, които се помещават в сградата на Съдебната палата. В момента там се помещават освен СГС, Софийския окръжен съд, военните съдилища, ВКС и прокуратурата. Най-лошото би било да се преместят окръжния или някой от военните съдилища. Това частично и временно би решило проблема и с липсата на зали.

Анализите показват, че има свободни помещения в сградите на Софийския районен съд - на бул. Цар Борис III и в т.нар. Военно НДК, където в момента се помещават някои от отделенията на СРС.

Според председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, това трябва да бъде един от основните проблеми, които да стоят за решаване пред бъдещия нов административен ръководител на СГС. Освен това, предложението е временна мярка, която няма да реши въпроса окончателно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право