Сгъваемият телефон се превръща в таблет

LG демонстрира екран, който може да се навива на руло.

Иновацията на 2019 г. - гъвкав екран (ИНФОГРАФИКА)

Отговорът на Apple засега е мистерия

В не толкова далечното минало колкото по-малък бе един мобилен телефон, за толкова по-иновативен се смяташе. До момента, в който телефон се сдобиха с фотокамери и интернет връзка. Тогава размерът им разбираемо започна отново да расте, за да предлага колкото може по-голям екран.

Хитът на настоящата 2019 г. ще е нещо средно между изброените по-горе две тенденции, или по-скоро нещо като двете, събрани в едно. А именно - устройство с размерите на класически смартфон, което обаче се превръща в таблет. А това става благодарение на иновацията сгъваем екран.

Към момента най-напреднали в това начинание са фирмите “Самсунг” и “Хуавей”.

Най-известна засега е разработката на корейския технологичен гигант - Samsung Galaxy Fold. Устройството има три екрана - двa 3,5-инчoви диcплeя, кoитo пpи paзгъвaнeтo oбpaзyвaт 7-инчoв тaблeт. Ha зaдния пaнeл пък e пocтaвeн тpeти 3,5-инчoв eкpaн, кoйтo щe изoбpaзявa дoпълнитeлнa инфopмaция, кoгaтo ycтpoйcтвoтo e cгънaтo.

Много повече неясноти има около сгъваемия модел на “Хуавей”. Засега е известно само, че ще се отваря подобно на книга и ще може да се използва едновременно като таблет и като електронна книга.

Интересна иновация анонсира LG за сгъваемия си модел телефон. При него единият екран не припокрива напълно другия, а остава тънка лента, на която се показва информация като времето, получени известия и подобни. Камерата на този смартфон е на задния панел.

Пълна мистерия е как ще отговори на тези предизвикателства Apple. Извън всякакво съмнение е, че американската компания разработва сгъваем смартфон. Още пpeз нoeмвpи миналата година в “Eлeктpoнни ycтpoйcтвa c гъвкaви диcплeи” ce пoяви пaтeнт нa Аррlе Іnс, кoйтo пoдpoбнo oпиcвa eлeктpoннo ycтpoйcтвo, cъдъpжaщo гъвкaв диcплeй, кoйтo ce oгъвa oкoлo ocтa нa пpeгъвaнe. Тогава Apple намекна, че гъвкавата технология на този десплей може да се използва за “клетъчни телефони”. За разлика от другите патенти, които е показвала Apple, този път компанията не представи изображение на гъвкавия дисплей. Но експерти са категорични, че силната в иновациите Apple неминуемо ще се включи в “гъвкавата” надпревара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии