СДВР пусна видео с деца, предупреждаващи възрастните хора за ало измами

СДВР пусна аматьорско видео за телефонните измами на фейсбук страницата си. В него деца на полицаи агитират възрастните хора да не се подвеждат, ако някой им се обади и им иска пари по телефона.

Участниците в клипчето дават съвети на бабите и дядовците как да постъпят, когато измамниците ги потърсят. Директора на СДВР старши комисар Ивайло Иванов обясни пред "Дарик", че идеята за видеото е била на служителите, които поддържат фейсбук страницата.

https://www.facebook.com/sdvr.stolichnapolicia/videos/1602823463119751/

 

 

 

 

 

През 2017 година са регистрирани 1283 телефонни измами из цялата страна. МВР е успяло да разкрие едва 198 от тях. Директорът на СДВР коментира, че най-често жертви на телефонни измамници стават възрастни хора. Въпреки това той обясни, че сред подведените има и млади хора с различен социален статус.

Клипът, в който участват деца на полицаи, е публикуван във фейсбук страницата на СДВР, където едва ли ще бъде видян от повечето възрастни хора или потенциални жертви на подобни измами.

Иванов обясни, че видеото е аматьорско и не е част от кампаниите за борба с „ало” измамниците.

„То е позитивно, но за съжаление ние какви ли не инициативи предприемахме, но хората продължават да се поддават на тези измамници. Това е най-лошото. Затова се опитваме по всякакъв начин, ако можем, да предотвратим тези неща, защото ежедневно все някой някъде се поддава и се случват тези неприятни неща. Това просто беше една идея, която колегите я споделиха с мен, одобрихме я, направихме го. Смятаме, че се получи много добре. Вече остава другите да кажат дали е било добра идея“, каза Иванов.

Телефонните измами остават едни от най-трудно разкриваемите престъпления. През 2016 година са разкрити едва 8% от тях, а през изминалата 15.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България