Сделки за над $3 млрд. договори Тръмп с Моди (ИНФОГРАФИКА)

Индия купува бойни хеликоптери на “Локхийд Мартин”

Двете страни обмислят споразумение за свободна търговия

Лобира за “сигурна” 5G мрежа в навечерието на търг в Делхи

Индия ще купи от САЩ отбранителна техника за над 3 милиарда долара. Това съобщи американският президент Доналд Тръмп на пресконференция след преговорите си с индийския премиер Нарендра Моди, предаде Ройтерс.

Те се проведоха днес в Делхи, във втория ден от визитата на US държавния глава.

Индия ще купи 24 вертолета “Сийхоук”, оборудвани с ракети “Хелфайър”, на обща стойност 2,6 млрд. долара, като планира и последваща покупка на 6 хеликоптера “Апачи”.

Макар че надеждите по време на посещението на Тръмп да бъде подписано търговско споразумение между Вашингтон и Делхи не се оправдаха, президентът нарече разговорите продуктивни, като допълни, че двете страни имат напредък по бъдещ договор за търговия.

“Нашите екипи постигнаха невероятен напредък и съм оптимист, че можем да постигнем търговско споразумение, което ще е от голямо значение за страните ни”, посочи Тръмп.

Първоначално двете държави замисляха “мини сделка”, която не се осъществи, но сега целта е по-обхватно споразумение, което евентуално ще включва и свободна търговия, посочва Ройтерс.

Президентът на САЩ допълни, че е обсъдил с Моди, когото нарече “скъп приятел”, важността на това Индия да има сигурна телекомуникационна мрежа от пето поколение. Тръмп отбеляза това в навечерието на планиран търг в Индия за предоставяне на честоти за изграждането на такава мрежа.

САЩ забраниха на “Хуавей” да участва в изграждането на този тип мрежа на тяхна територия с аргумента, че това крие опасност от шпионаж в полза на Китай - твърдение, което “Хуавей” и Пекин отричат. Но Индия, където телекомите отдавна използват оборудване от китайския производител, все още не е взела решение по въпроса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят