Сдружението на общините иска отсрочка за новата такса смет

Проектозаконът, който ще промени принципът на събиране на такса смет, предизвика полемика в обществото. Според новите предложения би трябвало таксата да се изчислява по три основни показатели по избор - според живеещите в имота, според големината на имота и според количеството изхвърлен боклук. Идеята е промените да влязат в сила от 2019.

От Сдружението на общините искат тригодишна отсрочка. Те настояват процесът за преминаване на плащане на количество да е плавен. Това, което тревожи представителите на местната власт е, че драстичната смяна на принципа може да доведе до драстична смяна на цената, което ще попречи на кметовете да си вършат работата.

„Това, което ние искахме, беше процесът на преминаване към плащане на количество да бъде постепенен, да бъде плавен и да имаме като начало една по-широка база за изчисления на таксата.“, коментира пред БНТ кметът на Троян Донка Михайлова.

„Този закон ограничава възможността местната власт да търси различни възможности от предвиденото в закона за определяне на спецификата такава, каквато е навсякъде в страната.“, посочи кветът на Кърджали Хасан Азис.

„Съгласни сме напълно да комбинираме, т.е. да се ползва и данъчната оценка, свързаността собственика и имота и също със самите ползватели и да се даде право на местните общности чрез общинските съвети да решат точно в кой район как да се начислява съответно такса битови отпадъци.“, заяви зам.-кметът на Бургас Красимир Стойчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България