Себастиан Курц се изправя пред вот на недоверие в Австрия

Австрийската партия на свободата ще обедини сили със социалдемократите в парламента за сваляне на канцлера консерватор Себастиан Курц, предаде ДПА, като се позова на източници от АПС.

По-рано Франс прес цитира новия лидер на крайнодясната формация Норберт Хофер, който е заявил каза, че смята да подкрепи левицата в парламента при днешния вот на недоверие към правителството.

Други двама депутати от АПС, Валтер Раух и Давид Лазар, са споделили, че колегите им от партията ще гласуват единодушно в подкрепа на вота на недоверие, съобщи Ройтерс.

Правителството на Себастиан Курц загуби парламентарното си мнозинство след разпада на управляващата коалиция с Австрийската партия на свободата. Това бе причина социалдемократите да внесат вот на недоверие в парламента.

Снощи Австрийската социалдемократическа партия обяви, че ще подкрепи вота на недоверие.

Социалдемократите и представителите на Австрийската партия на свободата разполагат заедно с абсолютно мнозинство в парламента, отбелязва Франс прес.

В резултат на публично разпространен преди седмица видеозапис, компрометиращ лидера на Австрийската партия на свободата, управляващата коалиция на консерваторите и крайната десница се разпадна и за септември са планирани предсрочни избори.

Междувременно Австрийската народна партия триумвира на евроизборите, спечелвайки& 34,5% от гласовете.

"Не можем да говорим за криза в държавата", заяви президентът Ван дер Белен по повод на вота на недоверие, пише "Дер Щандард".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа