Северна Корея е провела неуспешно ракетно изпитание

По данни на министерството на отбраната на Южна Корея в неделя КНДР е провела неуспешно ракетно изпитание, предаде АФП.

„Северна Корея се опита да проведе изпитание на неидентифициран тип ракета от областта Синпо в провинцията Хамкьонг тази сутрин, но подозираме, че изстрелването се е провалило“, пише в официално заявление на министерството. От там посочиха, че анализират изпитанието, за да извлекат допълнителни детайли.

Изпитанието се провежда само ден, след като Северна Корея демонстрира близо 60 ракети, включително и такива, смятани за нов модел междуконтинентална балистична ракета, по време на грандиозен военен парад по случай 105 години от рождението на първия лидер на страната Ким Ир-сен.

Според тихоокеанското командване на въоръжените сили на САЩ изстреляната днес изпитателно севернокорейска ракета „се е взривила почти веднага“ , предаде Ройтерс.

От там се посочва, че видът ѝ все още се установява. Според южнокорейски източници устройството не е излетяло далеч от своята ракетна площадка.

„Изглежда, че вече е планирано повторно изстрелване след по-ранното“, заяви южнокорейския военен експерт Ким Дон-юб. „Изстрелването може да е на нов тип ракета или на модернизиран стар модел“, добави той.

Британското министерство на външните работи сочи, че „е загрижено от докладите за новото ракетно изпитание на Северна Корея“ и че „следи ситуацията отблизо“.

По-рано британският министър на външните работи Борис Джонсън призова Северна Корея да спазва резолюциите на ООН и да прекрати разработването на ядрено оръжие. „И преди сме го правили, но ще продължим да следим ситуацията внимателно“, заяви министърът. „Ние стоим до нашите международни партньори при отправянето на ясен сигнал, че Северна Корея трябва да спазва резолюциите на ООН, насочени към установяване на мир и стабилност в региона“, добави той.

Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис съобщи, че президентът на страната Доналд Тръмп и неговият военен екип са наясно с ракетното изпитание, осъществено от Северна Корея. „Доналд Тръмп няма по-нататъшен коментар по въпроса“, уточни Матис.

По-рано източници от правителството на САЩ посочиха, че изключват възможността изпитанието на Северна Корея, завършило неуспешно, да е било на междуконтинентална балистична ракета. От там уточниха, че е било извършено от площадка, разположена на сушата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия