Северна Корея задържа американски гражданин заради подозрителна дейност срещу държавата

Северна Корея обяви, че е задържала още един американски гражданин заради подозрителна дейност срещу държавата, предаде Ройтерс.

Това е четвъртият арест на американец в изолираната комунистическа страна. Действията на властите в Пхенян идват на фона на дипломатическото напрежение с Вашингтон заради севернокорейската ядрена програма.

Задържаният Ким Хак-сон работел в пхенянския Научнотехнологически университет. Учебното заведение е основано от евангелисти чужденци и отвори врати през 2010 г. В него преподават неколцина американци. Възпитаниците му са основно деца на елита.

В края на април беше задържан друг американски гражданин, преподавател в университета - Ким Сан-дук, наричан също Тони Ким. Постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли заяви тогава, че задържането на американеца е опит на режима на Ким Чен-ун да използва мъжа като средство за натиск върху страната й и международната общност.

Още двама американци са арестувани в затворената комунистическа страна. Ото Уормбиър, студент на 21 години, беше осъден миналата година на 15 години принудителен труд за разпространяване на пропагандни материали. Пастор Ким Тхон-чхол излежава 10-годишна присъда за шпионаж.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят