Северна Корея заплаши САЩ и Япония

Снимка: Архив

КНДР е способна да нанесе превантивен удар по Съединените щати и техните съюзници, включително Япония, „в случай на най-малката провокация от тяхна страна“.

Това се казва в коментар на информационната агенция ЦТАК, публикуван във водещия вестник „Нодон синмун“. Напомняйки, че Япония остава „заклет враг на корейския народ“, информационната агенция осъди министъра на външните работи на тази страна Фумио Кашида, който се „обявява за усилване на натиска върху Пхенян заради неговите ракетни и ядрени изпитания“.

„Нападателните ядрени оръжия на КНДР са готови да нанесат превантивен удар по нейните врагове в случай на най-малката провокация от тяхна страна, за да се защити суверенитета на народната република и правото й на съществуване“, подчертава ЦТАК. Фумио Кашида заяви по-рано тази седмица на пресконференция в Токио, че в японския парламент е имало обсъждания за налагането на санкции по отношение на компании на трети страни, които работят в Северна Корея.

„В момента обсъждаме няколко варианта за разрешаването на този проблем, включително разширяването и усилването на санкциите“, добави министърът. През последните месеци севернокорейската преса разгърна активна пропагандистка кампания срещу японското правителство.

Пхенян критикува Токио по всички направления: за възраждането на милитаризма, за осъждането на ракетно-ядрената програма, за отказа да плаща компенсации за престъпленията, извършени по време на колониалното управление на Корея и др. Процесът на милитаризация на Япония „достигна изключително опасно равнище“,подчертава в заключение „Нодон синмун“.

/БГНЕС/

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят