Северна Корея заяви, че поведението на САЩ и позициите им по време на разговорите на високо ниво в петък и събота беше изключително жалко

Снимка: Архив

Северна Корея разкритикува поведението на САЩ, наричайки го „изключително жалко“, предава AFP, позовавайки се на информация на южнокорейската информационна агенция „Yonhap“.

„Поведението на САЩ и позициите им по време на разговорите на високо ниво в петък и събота беше изключително жалко“, заявиха от министерството на външните работи на Северна Корея в изявление, цитирани от „Yonhap“.

Информацията идва само няколко часа след проведените разговори между държавния секретар на САЩ Майк Помпео и севернокорейската страна в Пхенян.

От Северна Корея заявиха в събота, че „твърдото“ им решение за отказване на ядрените програми може да се промени, след като САЩ настояха за едностранна денуклеаризация по време на двудневното посещение на държавния секретар Майк Помпео в Пхенян, предава Reuters, позовавайки се на информация на Китайската държавна информационна агенция (KCNA).

От държавната агенция съобщиха, че резултатът от разговорите с американската делегация, предвождана от Майк Помпео, са „изключително тревожни“, обвинявайки ги за настояването за пълна, доказуема и необратима денуклеаризация.

„Най-бързият начин“ за постигането на свободен от ядрени оръжия Корейски полуостров е бил чрез поетапен подход, при който и двете страни предприемат стъпки по едно и също време, поясниха от KCNA, цитирайки неназован говорител на външното министерство на Северна Корея.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят