Северна Корея ще проведе военен парад преди зимната Олимпиада в Пьончан

Политбюрото на ЦК на комунистическата партия на Северна Корея учреди нов официален празник в КНДР – Денят на основаването на Корейската народна армия (КНА), който ще бъде отбелязван ежегодно на 8 февруари. Както се казва в публикувано от държавната агенция ЦТКА във вторник съобщение, в този ден ежегодно ще се провеждат тържества. По-рано южнокорейските медии съобщиха за плановете на Пхенян да проведе военен парад един ден преди началото на Олимпиадата, съобщава ТАСС.

Както се казва в партийното постановление, „8 февруари 37 чучхе (1948 година) представлява исторически ден на провъзгласяването на КНА“, която се е появил чрез преобразуване на създадената на 25 април 1932 година Корейска революционна армия (КНРА) в редовни части.

В тази връзка ръководството на партията е постановило, ежегодно на 8 февруари партийните организации да провеждат „работа по идейно-политическото възпитание“, както и други мероприятия, „за да могат военнослужещите, партийните членове и трудещите да осъзнаят дълбоко заслугите на великия вожд, другаря Ким Ир Сен, за изграждането на редовните революционни въоръжени сили“. „Съответстващите органи, включително Министерския съвет, трябва да приемат практически мерки за знаменателното празнуване на Деня на основаване на КНА“, се казва още в постановлението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия