Северна Корея ще спази обещанието си за денуклеаризация

Северна Корея (КНДР) няма да се откаже от ангажимента си да проведе пълна денуклеаризация в замяна на гаранции за сигурността си от страна на САЩ, заяви японският външен министър Таро Коно в интервю за канала Ен Ейч Кей, цитирано от ТАСС.

"В Северна Корея обещанието на върховния лидер има особено значение, особено ако е дадено в писмен вид", подчерта министър Коно. "Важно е и това, че за пълната денуклеаризация е съобщено в страната. Мисля, че в подобна ситуация КНДР няма да се откаже от ангажимента си", добави той.

На срещата между президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, състояла се на 12 юни в Сингапур, беше подписан съвместен документ. В него се обявява, че Пхенян е готов да приеме пълна денуклеаризация на Корейския полуостров, а в замяна САЩ поемат отговорност да предоставят на

КНДР гаранции за сигурността на страната, без да уточняват какви конкретно.

В рамките на споразумението с КНДР Вашингтон е предявил искания по 47 пункта, добави Таро Коно. Те са били представени от държавния секретар на САЩ Майк Помпейо по време на посещението му в Пхенян. Той е съобщил пред севернокорейските власти, че САЩ разбират под "пълна денуклеаризация" ликвидирането на ядреното и други видове оръжия за масово унищожение по проверим и необратим начин. "Ако искането за пълна денуклеаризация в това разбиране не бъде изпълнено, няма да бъдат отменени и санкциите", подчерта японският външен министър.

За момента не се обсъжда въпроса за съкращаване на американския военен контингент в Южна Корея, заяви министърът. "За това не може да става дума, докато не се промени кардинално ситуацията в областта на сигурността в региона", добави той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия