Севернокорейският външен министър e на двудневно посещение в Швеция

Севернокорейският външен министър И Йон-хо пристигна на двудневно посещение в Швеция, което породи предположения, че скандинавската страна може да е домакин на планираната среща на лидерите на САЩ Доналд Тръмп и КНДР Ким Чен-ун, предадоха Ройтерс и ДПА.

Говорител на шведското външно министерство заяви, че И е в Стокхолм, за да обсъди с шведската си колежка Маргот Валстрьом сигурността на Корейския полуостров и представляването на дипломатическите интереси на САЩ в Северна Корея от Швеция.

По-рано днес шведският премиер Стефан Льовен заяви, че Стокхолм е готов да помогне за евентуалните преговори между Вашингтон и Пхенян, информира БТВ.

„Главните играчи Южна Корея, Северна Корея, Китай, САЩ и Япония трябва да се договорят каква роля може да играе Швеция в този процес. Ние сме заявявали, че ако можем по някакъв начин да подкрепим този процес, сме готови да го направим”, каза Льовен.

Швеция има посолство в Пхенян от началото на 70-те години и може да помогне за организирането на среща между Тръмп и Ким, дори и в крайна сметка да не е домакин на тези преговори. Швеция е дипломатически представител на САЩ в Северна Корея и е помагала за освобождаването на задържани в КНДР американски граждани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят