Сега е твой ред, България

Вестниците на комшиите цитират премиера Бойко Борисов за отношенията между Анкара и Брюксел

Откриването на реставрираната църква “Св. Стефан” в Истанбул и тържествената церемони, почетена от двама патриарси, двама премиери и президент, очаквано влезе във фокуса на вниманието на турските медии.

“Мирен град на религиите”, е заглавието на “Хабертюрк”, който предава думите на премиера Бойко Борисов, че през 2018 г. трябва да бъдат положени усилия за подобряване на отношенията между Турция и ЕС.

Вестник “Тюркие” излиза с също с първа страница, посветена на реставрацията на Желязната църква. “Сега е твой ред, България”, казва “Тюркие”, цитирайки президента Реджеп Ердоган, който сподели пред българския министър-председател, че и в България има забележителности и джамии, които се нуждаят от ремонт, а предложението на турската страна е това да бъде направено съвместно от двете държави.

“Тази неделя бе значим ден за малката българска общност в Истанбул”, пише вестник “Хюриет” в свой коментар, озаглавен “Уикенд на толерантността на Златния рог”. Дали България ще може да допринесе за нормализирането на отношенията между Турция и ЕС е трудно да се прогнозира, тъй като страната има и свои, и свързани с Балканите проблеми, отбелязва вестникът. Затова нека да запазим тази интерлюдия на толерантността на бреговете на Златния рог повече като пожелание, отколкото като реалистично очакване, заключава изданието.

“Не разграничаваме свободите”, отбелязва в заглавие на свой ред в. “Милиет”, който цитира думите на Ердоган, че по всички земи, завладявани от предците му в миналото, на първо място са били гарантирани религиозните свободи.

Припомняме, че внушителната сграда от XIX в. е популярна сред жителите на Истанбул като “Българската Желязна църква”. Наскоро приключиха възстановителните дейности по нея, които продължиха 7 години и бяха финансирани от Турция и от България. Сега църквата “Св. Стефан” отново ще бъде една от историческите атракции на Златния рог.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика