Седем газанализатори проверяват автомобилите за вредни емисии (СНИМКИ)

Снимки: Цветан Томчев

Кметът Йорданка Фандъкова, министърът на околната среда Нено Димов и шефът на КАТ, комисар Тенчо Тенев, началник на столичната пътна полиция, се запознаха с нови уреди за измерване на изгорели газове, които са закупени за колите нов-внос и при първа регистрация.

Седем газанализатори ще проверяват автомобилите за вредни емисии при регистрация и текущ контрол в КАТ.

Комисар Тенев, обясни, че устройствата проверяват техническото състояния на изгорелите газове на колите, а анализатор отчита какво е количеството на вредни частици.

„Стойността на газомерите е около 70 хил. лева, средства от бюджета на СО“, посочи каза кметът на София Йорданка Фандъкова. „Анализите посочват, че около 60% от замърсяването на въздуха идва от движението на автомобили. Около 40% от битовото горене“, обясни кметът и изтъкна, че строгият контрол е изключително важен. „Измерване през септември показа, че само около 6,5% от автомобилите в София замърсяват над допустимите норми. Те пък допринасят за ¼ от замърсяването“, каза още Йорданка Фандъкова.

От днес ще се спират колите които замърсяват въздуха над допустимото.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще преговаря с Европейската комисия за възможността да се финансира осигуряването на газ анализатори за пунктовете на КАТ в цялата страна. Това съобщи самият Димов в базата на Столичния КАТ

„Това е една от първите крачки в посока на подобряване качеството на атмосферния въздух. Но тъй като само в София няма да е достатъчно, трябва да осигурим газ анализатори и в другите 27 от общо 28-те пункта в страната“, каза министър Димов. Той поясни, че в момента по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. (ОПОС) не е допустимо финансиране на подобен тип дейност. Затова министърът ще преговаря с ЕК да одобри  МВР като бенефициент по проект, по който да се закупи техника за всички пунктове на КАТ. Според министър Димов е възможно този проект да се осъществи до края на тази или началото на следващата година.

„По този начин ще се преборим с един от двата големи източника на замърсяване на въздуха – пътния трафик, другият е битовото отопление“, каза още Нено Димов. Той насърчи усилията на Столичната община в мерките за подобряване на чистотата на въздуха и заяви, че ще бъде засилен също контролът в пунктовете за технически преглед, в автосервизите и по пътищата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България