Седем месеца условно за управителка на дружество, злоупотребила с европари

Снимка: Архив

Окръжният съд във Велико Търново постанови 7 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок заради злоупотреба с пари от еврофондовете. Наказанието на Стела А. е отредено за престъпление против паричната и кредитна система след споразумение с Окръжната прокуратура в старата столица.

Съдът одобри постигнато с прокуратурата споразумение с което Стела А. се признава за виновна за това, че на 29 март 2013 г. като управител на „Еко - ват 05" ЕООД- Добрич, представила пред Регионална разплащателна агенция /РРА/ Велико Търново при Държавен Фонд „Земеделие" неверни сведения. Фалшивите данни били вписани в заявка за окончателно плащане по Мярка 312 - „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия" от програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 година, подкрепена от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

Стела А. приложила документи с неверни сведения - констативен акт от 31 октомври 2011 г. за установяване годността за приемане на строежа за къща за гости № 1 и къща за гости № 3 по плана на град Плачковци, община Трявна. В тях било посочено, че строител на въпросните къщи е „Екострой Трявна" ООД, за да получи „Еко - ват 05" ЕООД сумата от 142 687, 44 лева. Средствата са от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

„Деянието е извършено умишлено, при форма на вината пряк умисъл.Споразумението има последици на влязла в сила присъда”, информираха от Апелативната прокуратура във Велико Търново.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право