Седмицата на пожарната безопасност в Пловдив и региона от 11 до 15 септември

Седмица на пожарната безопасност ще се проведе в Пловдив и региона от 11 до 15 септември, като в тази 5 дни ще бъдат организирани различни празнични събития и инициативи, свързани с честването на професионалния празник на огнеборците – 14 септември (Кръстовден). Идния четвъртък се навършват 112 години от Първия пожарникарски събор в София.

На този форум 17 пожарни командири от страната за първи път се обединяват, единодушно приемат решение за създаване на пожарно дружество в България и определят бъдещето изграждане и развитие на пожарното и спасителното дело в страната. Съборът се открива от най-възрастния пожарен командир - Георги Атанасов от Пловдив. Във връзка с този исторически факт с Решение № 385/13.09.1995 г. на Министерски съвет датата 14 септември е обявена за професионален празник на специализираните органи за пожарна безопасност и защита на населението в Република България.

Всяка година на този ден се отдава почит на загиналите при изпълнение на служебния си дълг пожарникари и дължимото на всички служители от структурите на “Пожарна безопасност и защита на населението” при МВР, на техния професионализъм, трудолюбие, смелост и всеотдайност. Тази година се навършват 136 години от създаването на противопожарната служба в Пловдив през 1881 година. с исторически протокол №18/05.02.1881 г. на община Пловдив.

Седмицата на пожарната безопасност в Пловдив ще стартира на 11 септември със специална пресконференция и организиране на приемни и открити телефони за граждани в РДПБЗН Пловдив и в РСПБЗН от 9.30 до 12 часа. На 12 септември ще се проведат демонстративни занятия за гасене на пожари пред гражданите в парка пред Средно, училище „Димитър Талев” и демонстрация на пожарна техника и възможностите на органите за ПБЗН за действия при ликвидиране на различни по характер произшествия в детска градина „Весела” в квартал „Кършиака” и провеждане на учебна евакуация от забавачката за времето от 10 до 11 часа.

На 13 септември на площад „Централен ще има изложение на пожарна и спасителна техника, обучение на граждани за правилно поведение при кризисни ситуации, игри за децата на тема „Пожарна безопасност“, демонстрации на тренировъчни действия на пожарникари и спасители и на техника за ПМП и действия за оцеляване.

Програмата за 14 септември пък предвижда официално отдаване на почит към паметта на загиналите при изпълнение на служебните си задължения пожарникари и поднасяне на цветя пред паметните им плочи, награждаване на служители от РДПБЗН Пловдив по случай професионалния им празник и провеждане на втория турнир по тенис на маса „Пеньо Танев“ . За 15 септември път е планирано демонстративно занятие в ЦДГ „Слънце” в Пловдив за гасене на пожари и аварийно- спасителна дейност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони