Седмица за профилактика на туберкулозата обявиха в Монтана

Областната болница в Монтана – най-голямото здравно заведение в Северозападна България, приключва успешна година в борбата с туберкулозата. Заболеваемостта от „жълтата гостенка” в региона през 2018 г. се задържа на ниво около средното за страната - 25 на 100 000 жители, съобщи д-р Цветан Петров от Отделението по пневмология и фтизиатрия в МБАЛ „Д-р Стамен Илиев”АД - Монтана. Новооткритите случаи на туберкулоза са 16 и повечето са регистрирани при постоянните кампании и седмиците на отворени врати, които се провеждат веднъж на всяко тримесечие в болницата край река Огоста.

От 17 до 21 декември е последната за годината седмица за профилактика на туберкулозата, през която всеки, независимо от здравния и осигурителния си статус, може да се прегледа безплатно в отделението между 8 и 13 часа. Във всички социални домове и защитени жилища за хора с психични увреждания в област Монтана са направени изследвания за туберкулоза. Прегледани са общо 300 човека, но болни не са открити. Заразяването с туберкулоза обаче се увеличава през зимните студени месеци. Подобно на грипа, туберкулозата се разпространява по въздушно-капков път, за което спомага сезонно намаленият имунитет на организма и събирането на много хора в затворени помещения, предупреди д-р Петров.

Според медиците характерно за пациентите от област Монтана е, че много късно търсят лекарска помощ. Всички нови случаи са открити в напреднала форма на болестта. Част от тях са с трудно повлияваща се от терапия мултирезистентна туберкулоза, която се лекува единствено в отделението в Габрово. Средно по около 5 човека годишно от региона се изпращат за продължително лечение там. Десетгодишната Програма на Глобалния фонд за лечение на туберкулоза в България приключи през септември и сега финансирането се поема от държавата чрез Министерството на здравеопазването, защото борбата с туберкулозата е държавна политика, обясни д-р Цветан Петров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България