Седмокласниците в Търновско с по-ниски резултати на външното оценяване по български език и литература

При 100 възможни средният брой точки за областта по предмета е 46,29

По-слаби резултати спрямо миналата година имат седмокласниците от област Велико Търново на националното външно оценяване по български език и литература. При 100 възможни средният брой точки по предмета е 46,29, с 5,27 точки по-малко от предходната 2017-а.

По математика на ученик се падат средно по 31,27 точки при 29,75 на предишния випуск. Това обяви началникът на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личева.

Националното външно оценяване се провежда в два модула. Първият е за покриване на държавните образователни стандарти. Средният брой точки тук е 30,71, с 3 точки по-малко от миналогодишния резултат на учениците. Средният брой точки от допълнителния модул е 15,57 при 18 м.г. Намалението с 2,5 точки, уточни началникът на инспектората.

С най-високи резултати по български език и литература са възпитаниците на основните училища „Св. Патриарх Евтимий” и „Бачо Киро”, средните „Вела Благоева” и „Емилиян Станев” във Велико Търново, ОУ „Иван Вазов” – Горна Оряховица, и СУ „Николай Катранов” в Свищов. По математика с най-добри постижения са момичетата и момчетата от търновските основни училища „Бачо Киро”, „Св. Патриарх Евтимий”, „Димитър Благоев”, СУ „Емилиян Станев” и ОУ „Иван Вазов” в Горна Оряховица.

"По-ниски резултати имат учебните заведения в малките населени места. Причината е, че те се влияят изключително много от броя на учениците, а в паралелките там са до десетина деца", обясни инж. Личева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование