Седморката, която управлява Китай (ИНФОГРАФИКА)

Новите членове в Постоянния комитет са над 60 години

Новоизбраният Централен комитет на Китайската комунистическа партия (ЦК на ККП) преизбра вчера на първия си пленум президента Си Цзинпин за генерален секретар на ЦК. Той избра и петима нови членове на Постоянния комитет на Политбюро, сред които обаче няма очевиден негов наследник, предаде Ройтерс.

18-100

В този орган, който е най-важен за ръководството на втората икономика в света, местата си запазиха Си Цзинпин и премиера Ли Къцян. Нови членове в него са Ли Чжаншу, Ван Ян, Ван Хунин, Чжао Лъцзи и Хан Чжън. И седмината обаче са на възраст над 60 години. Видим наследник на Си би имало, ако някой от тях е под тази гранична възраст, защото след 5 години в Постоянния комитет и традиционните два 5-годишни мандата начело на партията и държавата, не трябва да се надхвърлят обичайните за пенсиониране 70 години.

Партийният секретар на Гуандун - Ху Чунхуа (54 г.), и на Чунцин - Чън Минър (57 г.), които бяха спрягани за потенциални претенденти за наследници на Си, не влязоха в Постоянния комитет, но бяха избрани в Политбюро.

Липсата на очевиден наследник повдига въпроса дали Си Цзинпин, която е на власт от 2012 г., не възнамерява да запази значими правомощия след 2022 г., когато изтича мандата му.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия