Сезират прокуратурата за лъвчетата от Разград, готвели изнасянето им без знанието на Общината

Сигнал до Районна прокуратура в Разград внесе Общината, след като била сезирана, че екоорганизация подготвя транспортирането на лъвчетата Терез и Масуд за Холандия без знанието на кметството и Общинския съвет.

Това обяви пред медиите в сряда кметът на Разград д-р Валентин Василев. Той бил информиран за готвеното изнасяне от Областната дирекция по безопасност на храните в София, тъй като животните бяха пратени за лечение в столицата и в момента са там.

Междувременно от месеци текат скандали между администрация и съветници от Разград и природозащитници относно съдбата на двете лъвчета, родени миналия септември. Общинският съвет гласува те да заминат за зоопарка в Пазарджик. Фондации се обявиха категорично против, обяснявайки, че той не разполага с условия за отглеждането им и поискаха заминаването им за спасителен център в Холандия. Беше потърсена позицията на екоминистерството.

Областният управител на Разград върна решението за предаването на лъвчетата на Пазарджик за преразглеждане, тъй като Общината нямала документи за собственост.

Сесията на местния парламент в Разград, която отново ще дебатира бъдещето на дивите животни, е насрочена за този петък, за когато се смята, че лъвовете щели да тръгнат за Холандия.  По тази причина Общината иска спешна намеса на прокуратурата. Според кмета без решение на Общинския съвет никой няма право да се разпорежда със съдбата на Терез и Масуд, още повече че Общината не е прехвърляла собствеността върху тях на никой друг.

Д-р Василев настоява за предварителна проверка и по преценка на прокуратурата евентуално да се образува досъдебно производство. Дали има престъпление и какво е то, от кметството не се ангажират да коментират, тъй като имало компетентни органи.

Привържениците на това лъвчетата да заминат за Холандия пък контрират, че Общината се е сдобила с документи за собственост едва в края на декември, когато скандалите бяха в разгара си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България