Сезират прокуратурата и Брюксел за нарушения при бутилираните води

Прокуратурата и европейските институции ще бъдат сезирани от Федерацията за защита на потребителите за нарушения при производството и продажбата на на бутилирани води, стана ясно на пресконференция днес.

Според организацията здравното министерство прикрива нарушенията на компании в сектора. Основното обвинение е, че се допуска слагането на подвеждащи етикети - на латиница вместо на български.

"С едно и същи търговско наименование са наименуват минерални и изворни води. В основното зрително поле липсва информацията за съдържанието - изписано е с дребни букви, които може да бъдат прочетени само с лупа", обясни изпълнителният секретар на федерацията Емил Георгиев.

Георгиев допълни, че през последните десетина години в сектора цари хаос, компаниите нарушават закона и са прикривани от представители на здравното министерство, твърдят от организацията.

Според него има основания да се смята, че някои Районни здравни инспекции работят в полза на определени компании. "Започваме мащабна проверка на водите, в началото на идната седмица ще е оформен сигналът до прокуратурата", поясни Емил Георгиев.

Схемата на проверката ще е следната - в 16 областни центъра ще се купуват бутилки от представители на федерацията. Ще се правят проби на място, а в последствие и в акредитирана лаборатория. Ще се гледа преди всичко за флуор.

Емил Георгиев обясни, че пазарът на бутилирана вода у нас е един от най-големите - около 400 милиона литра се купуват годишно.

"Това прави по 57 литра на глава от населението", каза още Георгиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България