Сеизмичен завой в бразилската политика

October 8, 2018, Brazil's presidential front-runners, the right-wing Jair Bolsonaro and the left-leaning rival Fernando Haddad, will face a run-off on October 28. Graphic shows result of first round.

Болсонаро получи 46% от гласовете

Балотаж срещу левия Фернандо Хадад на 28 октомври

Крайнодесният кандидат за президент на Бразилия Жаир Болсонаро спечели първия кръг от изборите в неделя с над 46% от гласовете при избирателна активност от близо 78 процента, предаде Би Би Си.

Лидер на консервативната и популистка Социал-либерална партия (СЛП), Болсонаро (63 г.) ще се изправи на балотаж на 28 октомври срещу съперника си от лявата Партия на трудещите се (ПТ) Фернандо Хадад (55 г.), който взе 29 на сто от вота.

Някога малката СЛП се очаква да стане най-голямата политическа сила в Конгреса в резултат на парламентарните избори, които се проведоха заедно с президентските, в сеизмичен завой в бразилската политика.

Болсонаро и СЛП спечелиха най-вече от недоволството на гражданите от ПТ (управлявала от 2003 до 2016 г.) заради рецесията, насилието и престъпността и ширещата се корупция в най-голямата южноамериканска икономика. В излъчената във фейсбук победна реч политикът заяви, че бразилците имат две възможности - да поемат по пътя на просперитета, свободата, семейството и бог или по пътя на Венецуела, която е затънала в дълбока икономическа криза.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят