Сейф ал Ислам влиза в битката за президент на Либия

Вероятно ще се изправи срещу фелдмаршал Халифа Хафтар

Хиляди либийци зоват военачалника да оглави страната

Синът на покойния либийски лидер Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам, възнамерява да се кандидатира за президент на Либия на изборите догодина, съобщи неговият говорител Басем ал Сул пред египетска медия.

Сейф ал Ислам (45 г.) вече е подготвил предизборна платформа, която възнамерява скоро да огласи. В нея ще бъдат включени предложения към ООН, които да подпомогнат прехода на Либия към стабилност, каза Ал Сул.

През лятото Сейф ал Ислам бе освободен от либийска групировка, която до държеше в плен от 2011 г., а по-късно обяви завръщане в политиката. Той няма подкрепата нито на признатото от ООН временно правителство в Либия, нито на конкуриращия го парламент в Тобрук. Но твърди, че се ползва с голямо доверие от страна на племенни лидери в Либия и че щял да работи с всички враждуващи фракции.

На изборите, които се очакват през лятото на 2018 г. Сейф ал Ислам вероятно ще се изправи срещу влиятелния главнокомандващ на либийската национална армия фелдмаршал Халифа Хафтар (74 г.). В неделя хиляди либийци излязоха на улиците в Бенгази, Тобрук и Триполи, за да го призоват да се кандидатира. В тв обръщение Хафтар, който поддържа тесни връзки с Русия, намекна, че може да се реши на тази стъпка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят