Секат 19 дървета по централен булевард в Пазарджик, били стари и опасни

Деветнадесет от всичките 43 дървета по един от централните булеварди на Пазарджик – „Александър Стамболийски”, трябва да бъдат отсечени и подменени с нови, тъй като са стари и опасни за преминаващите край тях хора и автомобили и не могат вече да бъдат спасени. Това препоръчват експертите на Лесотехническия университет-София и специалисти като ландшафтните архитекти доц. Д-р Владимир Щилиянов и гласен асистент д-р Веселин Рангелов.

Секат 19 дървета по централен булевард в Пазарджик, били стари и опасни

Специалистите считат, че около 60 години е средната възраст на насажденията, 39 от които са от вида каталпа и 4 мъждрян, като 19 от тях имат еднотипни увреждания, вероятно причинени от човешки дейности. Основно те се изразяват в неправилно провеждани резитби през годините и необработване на отрезите, което е довело до формиране на множество хралупи и гниене на дървесината. Това пък неизбежно е довело до необратими негативни последици в тяхното състояние.

За две от дърветата е преценено, че трябва спешно да се отстранят, за останалите 17 препоръката е това да стане най-късно до есенно-зимния сезон, когато биха били изключително опасни , особено при мокър снеговалеж, който допълнително ще увеличи натоварването извън централните оси на техните стъбла. Останалите 24 дървета по булевард „Александър Стамболийски” в областния град са в задоволително състояние, като при всички в по-малка или по-голяма степен са наложителни общи резитби за оформяне на короните, съкращаване на младите леторасти и подходящо обработване и запълване на хралупите от специалистите от Община Пазарджик.

Секат 19 дървета по централен булевард в Пазарджик, били стари и опасни

Експертизата на специалистите от Лесотехническия университет в София бе поръчана от Инициативен комитет на граждани на Пазарджик, който бе сформиран да брани дърветата по булевард „Александър Стамболийски” от изсичане при стартиралия ремонт. Те и „зелените” им поддръжници обаче се оказаха в патова ситуация, след като дебатът около ремонта стигна до най-смисленото решение – да се чуе гласа на експертите относно ландшафтната архитектура, озеленяването, премахването и запазването на дърветата, организацията на движението и т.н. В огледа участваха и представители на Инициативния комитет и гражданското общество, които в крайна сметка се съгласиха и приеха становището на експертите, които са и преподаватели в Лесотехническия университет за фитосанитарното състояние на дървесната растителност по бул. „Александър Стамболийски” .

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони