Сексуален рекет на ченгета и магистрати в интернет (ОБЗОР)

Български магистрати и полицаи са станали жертва на схема за сексуално изнудване в социалните мрежи. Това съобщи шефът на сектора за борба с трансграничната престъпност в ГДБОП Явор Колев. Антимафиотът поясни, че схемата била известна на службите в други държави. Нашите ченгета, следователи, прокурори и съдии били замесени в нея от месеци насам. Рекетът се извършвал след запознанство в интернет. От него „изпищявали“ преди всичко мъже с профили в нета.

"Те получават покана за приятелство от приятна млада дама – чужденка, и започват разговори с нея. Тя споделя, че е самотнa, че е в леглото чисто гола и очаква да се види по камера с желаещия… После иска от него да извърши определени сексуални действия. Всичко се записва и се прави клип, който се показва в месинджъра на жертвата и - неочаквано! - се искат от 3 до 5 хиляди евро срещу обещанието да не се разпространява", обясни Явор Колев. С въпросната престъпна дейност се занимават международни банди от бившите съветски република и Африка. Сред пострадалите от тях били и студенти, и учени

„Хората трябва да бъдат внимателни и да не приемат покани за приятелство от профили, за които може да се предвиди, че са фалшиви, защото са с една предизвикателна снимка, малко приятели и пишат на развален български с помощта на преводача на google“, каза Колев.

Измамниците често искат пари и нищо повече. Една от жертвите е Душана Здравкова, бивша съдийка, основателка на ГЕРБ, евродепутат и кандидат за вицепрезидент в двойка с Алексей Петров. Тя разказва пред БНТ:

" По едно време получих предупреждение, че профилът ми е пробит и от него се пращат съобщения, които гласят - Тук ли си? - Да. Имаш ли дебитна карта? - Имам. - Става ли да ми поръчаш един ваучер от един сайт? Утре ще ти се издължа... Веднага изключих компютъра, телефона и потърсих помощ от специалист, защото съм наясно със злоупотребите във фейсбук“.

За да се предпазите,сменяйте често паролите си, съветват от ГДБОП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право