Сексът не е табу за преживелите инфаркт

Облекчава болката, стимулира сърцето, ускорява зарастването на рани

Учени от университета в Пенсилвания (САЩ) са установили, че редовният секс усилва имунната система с 30% и прави хората по-устойчиви на болести. Обяснението е, че двойките, които се любят 1-2 пъти седмично, имат по-високи нива на имуноглобулин А (IgA), отколкото тези, които го правят 1-2 пъти в месеца. Тази честота на сексуалните контакти, придружена с нежни думи и ласки, влияе благоприятно и на сърцето.

Положителните емоции стимулират отделянето на хормона окситоцин в кръвта, който блокира проявлението на хроничната умора. За нея е известно, че е следствие от стресови състояния, които пък стимулират производството на кортизол – хормон на стреса,  отделян от надбъбречните жлези. А тревожността и безпокойството блокират сексуалното желание в тялото и половите органи.

Сексът стимулира сърдечния мускул и това са  доказали специалисти от Кралския университет във Великобритания, които са изследвали доброволци „донжуани“. Установили,  че вероятността от инсулт и инфаркт при тях е 2 пъти по-ниска заради хормоните, които се отделят при силно сексуално желание. Докторите  съветват преживелите инфаркт да не се въздържат от секс, защото

половите хормони се превръщат в лекарство

за тях. Действат благоприятно на целия организъм,  подобряват храносмилането и разширяват кръвоносните съдове. Движенията по време на половия акт тонизират мускулите в таза, бедрата, дупето, корема, ръцете и гръдния кош.

Учени и от кралския институт в Белфаст са анализирали данни за смъртността сред 1000 мъже на средна възраст за период от 10 години. Оказало се, че при тези, които правят секс редовно, смъртността е намалена с 50% в сравнение с тези, които въобще не се занимават със секс. Доказали още, че активният полов живот

намалява риска от рак на гърдата и на простатата

Сексолози твърдят, че насладата от секса отстранява болката по-добре от аналгина. Точно преди оргазъм нивото на хормона окситоцин се повишава 5 пъти в сравнение с нормата. Мозъкът стимулира отделянето му в кръвта и той регулира температурата на тялото, кръвното налягане и потиска болката. Този факт е открит още през 70-те години на миналия век от д-р Бевърли Уипъл – същата, която е установила наличието на вагиналната ерогенна зона, известна като точка G.

Уипъл е доказала, че при стимулиране на тази точка вълшебният хормон се впръсква в кръвта и прагът на болката скача с 40%. Тя е изследвала с томограф работата на мозъка на възбудени жени и е установила, че хормоните, съпътстващи разпалването на страстта, активират центъра, отговарящ за потискане на болката в средния отдел на мозъка. Той подава сигнал за отделяне на кортикостероиди, които намаляват чувствителността на нервните окончания. Аналогични процеси протичат и в мъжкото тяло, които спасяват от различни видове болка – от мигрена до артрит.

Шведски учени са доказали, че редовният секс и удоволствието от него ускоряват заздравяването на раните. Те наранили лапите на лабораторни мишки, а после им инжектирали окситоцин за полова възбуда. Забелязали, че раните им заздравели 2 пъти по-бързо от обикновено.

Жените знаят, че  сексът се отразява добре на фигурата и на кожата. Дори  при средна продължителност на половия акт 4,5 минути

тялото изгаря толкова калории, колкото при 15-минутен джогинг

Разбира се, партньорите не бива да се втурват веднага към хладилника за нещо вкусно.

Освен изброеното дотук,  сексът повишава нивото на естроген в кръвта на жените, който прави косата  им  блестяща, а кожата – еластична. Добре е, когато се любят с постоянен и опитен партньор, да не използват презервативи, съветват ендокринолози. Тогава се извършва обмен на хормони между мъжа и жената, които пазят кръвоносните съдове от холестеролови плаки, а жената - и от прекомерно окосмяване. Освен това се регулира и менструалният цикъл. Според даоизма по време на половия акт освен телесни течности и хормони, се обменят и най-фини енергии (ин и ян) между партньорите.

Двойките не бива да пропускат ласките и прегръдките. По тялото ни има над 5 милиона рецептори, които при докосване изпращат импулси в кората на главния мозък, а оттам в хипоталамуса и стимулират производството на пролактин – потискащ агресията, и ендорфин – премахващ стреса. Така че, бъдете нежни един към друг. Струва си човек да си създава приятни емоции, да се радва на удоволствието от секса, без които животът  ще е скучен.

 

Колко често да се прави

Трудно е да се даде рецепта, защото това зависи от здравословното състояние, взаимоотношенията, възрастта на партньорите. Ако приемем една средностатистическа полова активност, сексолозите препоръчват:

между 20 и 25 години - 4 пъти седмично

между 25 и 30 години - 3 пъти седмично

между 30 и 40 години – 2 пъти седмично

между 40 и 50 години – 1 път седмично

между  50 и 60 години - 1 път на две седмици

над 60 години – поне веднъж на три седмици

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл