Секънд хенд пътеводител показва офертите в интернет

Нов сайт събира на едно място данните за всички магазини за дрехи втора употреба

Включва над 70 обекта в София

“Втора употреба” от години е твърдо наложил се сегмент в пазара на облекла у нас, който има свои почитатели и сериозна мрежа от магазини, складове и сортировъчни центрове в цялата страна. А в последните години - и бързо нарастващ дял в онлайн търговията. Около 40% от българите купуват дрехи “секънд хенд” според социологическо проучване.

Ниските цени, богатият асортимент и доброто съотношение цена-качество са сред основните фактори, които привличат толкова голям брой потребители. Дори в по-малките градове има по няколко магазина за “втора ръка”, а в големите са десетки. Сортирането и преработката на дрехи втора употреба в България пък е сериозна индустрия в която работят над 10 000 човека по данни на бранша.

Хората с опит в този специфичен тип шопинг знаят, че дори в малките квартални магазинчета за употребявани дрехи могат да се открият безценни находки. Проблемът често е намирането на самите обекти, особено в София. Ето защо двама ентусиасти са решили да съберат и подредят всички оферти за пазаруване на едно място в интернет.

Идеята хрумва на Полина и Георги Яневи през август 2016 година, а работата по реализацията й отнема около три месеца.

“Секънд хенд ми е хоби. От шест години, когато се преместих в София, събирам информация за магазините – адреси, дни за зареждане, работно време и т.н. Случвало ми се е да обикалям, докато открия конкретен магазин и в някои случаи съм установявала, че той вече не съществува”, разказа пред “Труд” Полина. Тя е на 29 години и има 5-годишен опит в сферата на онлайн маркетинга.

“Повечето подобни търговски обекти нямат сайтове и трябваше да търся информация по различни форуми, за да разбера къде точно се намират. Така натрупах немалка база данни за секънд хенд магазините в София. Един ден с моя съпруг Георги Янев, който е уеб програмист, решихме да съберем цялата информация в един сайт и по този начин да помогнем на много други хора”, обяснява Полина.

Платформата Secondhand-shops.com дава достъп на потребителите до карта с магазините за дрехи втора употреба в най-големите български градове, като по този начин спестява дълги часове ровене из хиляди страници, форуми и публикации в мрежата. Предоставя информация за името на магазина, неговия адрес, ден на зареждане на нова стока, работно време и линк до страниците и профилите в социалните мрежи, ако има такива.

Благодарение на вграденото гео таргетиране обектите, които са най-близо до потребителя, се показват най-отгоре. Освен това сайтът предлага голям списък с онлайн магазини, страници за търговия в социалните мрежи, както и блог с интересни четива по темата.

“Всички адреси, които са добавени на нашата карта, внимателно се проверяват. Повечето, които са в София, съм посещавала лично”, уверява Полина. Интегрираната опция “заведи ме го магазина” показва препоръчителен маршрут от точката, в която се намира потребителя, до адреса на съответния търговски обект. Към момента на сайта могат да се открият над 70 магазина в София и десетки други в още няколко града. Скоро порталът ще предлага и възможност за търсене по име на конкретен магазин.

 

Еко мода

Бизнесът щади околната среда

Секъндхендът не е само икономичен начин за освежаване на гардероба, но и култура на пазаруване, която щади здравето и околната среда.

“През последните години българите започнаха да се интересува не само от ниската цена, но и от здравословния начин на живот. Хората започнаха да се грижат повече не само за себе си, но и за околната среда”, смята Полина Янева. “В по-развитите страни хората рециклират дрехите си и дори създават нови модели, като по този начин им вдъхват доза уникалност. Дрехите втора употреба могат да са по джоба на всеки и едновременно с това да предлагат много богато разнообразие от модели”, убедена е тя.

За производството на една обикновена памучна тениска се изразходват до 2500 литра вода по данни на Европейската комисия. Текстилната индустрия използва близо 2000 вида препарати. Памучните влакна влизат в контакт със стотици химикали, които са рискови, както за хората, така и за околната среда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика