Селото на белия щъркел се сдоби с нова сграда за детската ясла в забавачка „Синчец”

Българското село на белия щъркел – Белозем, се сдоби днес с нова сграда за яслената група към местната детска градина „Синчец”. Тя бе официално осветена с водосвет и открита с думите „С Бог напред” от отец Петър от храма „Свети Георги Победоносец” в пловдивското село в присъствието на кмета на Община Раковски Павел Гуджеров, заместниците му Татяна Бакова, Божидар Стрехин и Йовко Романов, кмета на Белозем Иван Тачев, председателя на Общински съвет-Раковски Георги Лесов и депутата от ГЕРБ Младен Шишков.

Стойността на проекта, финансиран изцяло от общинския бюджет, е 340 000 лв., а негов изпълнител е софийската фирма „Билдървил” ЕООД, завършила сградата в рамките на 100 дни. В новата яслена група има  спалня за деца,  стая за игра,  кът за хранене, блок за измиване на посуда, санитарен възел и умивалня, гардеробно помещение, лекарски и методичен и административен кабинети. Децата имат дневна, стая за отдих, нови тоалетни, отопление, коментираха родителите, дошли на тържеството. Към съществуващото дворно място е обособен  самостоятелен ограден и озеленен двор с площадка,  стационарни уреди за игра, пясъчник, катерушки, люлки  и сенници. В яслената група за дневен престой ще се приемат малчугани от 10 месеца до 3-годишна възраст, за които ще се грижат две детегледачки, медицинска сестра и педагог.

Настоящият проект е осъществен  с цел задоволяване на потребностите на жителите на село Белозем и  в частност на младите семейства поради увеличаване на раждаемостта и нарастващата нужда от нови места в детската ясла. " Нека не звучи силно, но днес пишем история. Наблюдаваме трайна тенденция на висока раждаемост  в Белозем. Между 40 и 70 деца се раждат всяка година в селото. Белозем е едно добро място за живеене. Младежта е тук,  защото в региона се направиха много инвестиции и има много работа. Младите хора се чувстват спокойни и правят деца", заяви с гордост кметът на Белозем Иван Тачев. С нескрито вълнение пък кметът на Община Раковски Павел Гуджеров сподели ,че когато се гради  нещо ново,  всеки взел участие и допринесъл за него, има усещането , че създава нещо вечно. В този смисъл Гуджеров благодари на всички хора с принос  за построяването на новата сграда на детската ясла в Белозем.

"Няма сграда на територията на Община Раковски, която да е част от учебно-възпитателния процес и да по- млада от мен. Всички те са строени през средата на миналия век. Новата яслена група ще осигури комфорт и по-добри условия за отглеждането на децата от селото. С  тази нова постройка затворихме учебния цикъл в Белозем, защото всяко дете от две години до завършване на средното образование има къде да бъде посрещнато",  заяви Гуджеров, преди да пререже лентата на новата сграда заедно със селския кмет Иван Тачев. „Догодина ще строим детска ясла и в село Стряма, където също раждаемостта расте. Подготвяме проект и за друга яслена група в  град Раковски“ , каза за финал кметът на Община Раковски Павел Гуджеров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони