Село Българево посрещна вицепрезидента Илияна Йотова

С пословичното добруджанско гостоприемство и топла прегръдка Българево посрещна вицепрезидента Илияна Йотова. Както и с песни, и хора, които продължиха два часа в читалището "Народен будител-1940" и бяха истинска загрявка за открития в петък юбилеен 15-и Общобългарски младежки фолклорен събор "С България в сърцето " в Каварна, на който тя стана патрон. "

Добре дошли в селото с най-българско име и с най-красив залив в световната класация - Болата", приветства гостенката кметът Георги Георгиев. По традиция я посрещнаха с добруджанска погача и мед, за да й е сладък животът, както казват местните хора, потомци на етнографската група гагаузи, самоназоваваща се и "ески булгар"/ стари българи/. Стана ясно, че това е второ посещение на Илияна Йотова в селото, българевци са я поканили пак след първата си среща с нея като кандидат за евродепутат през 2014 г., защото я харесват като политик.

"Трябва да се държим като народ, да се държим за ръце", първа се втурна към гостенката баба Велка. Домакините показаха с гордост етнографския си кът в читалището с експонати от края на 19 и началото на 20 в. Сред тях има булчинска рокля, поли с красиви фестони и типични гагаузки ризи, кърпи за глава с цветен сачак, който се бродира с игла от конски косъм, голям гоблен на стена, нашит върху чувал, бебешки люлки, едната от които е тип "шезлонг", дантели, плетени на една ръка и стари семейни фотографии . Домашно огнище и гостна от онова време изпълват двата края на автентичната сбирка, която дава заявка скоро да се превърне в музей, а и такива са уверенията на Нина Ставрева, кмет на Каварна, в чиято община Българево е най-голямото село, а иначе е с най-дълъг бряг от всички населени места по Черноморието.

Богатата трапеза за гости с добруджански и типично гагаузки ястия смая всички. Сръчните майсторки на гозби бяха приготвили мамалига, пазламач по местна старовремска рецепта, катми, баница със сирене, каварма, която за разлика от баницата е сладка и листите в нея се нагъват. Поливката се прави само с каймак от овче мляко. Навремето през 1940 г. в селото е имало стада с над 15 хиляди овце, обясни Василка Димитрова, ръководителка на местния фолклорен състав.

Българевци открай време правят най-хубавото овче мляко и сирене и доказаха това и сега пред своята гостенка. На отрупаната маса имаше още кирде / баница с праз, лук и със специална трева, която вирее само тук /, тиганички, лозови сърми и разбира се, чорек. Това е питка, която се меси без яйца, без мая, не бухва, пече се в гореща пещ, когато се махне дори и жарта от нея, и е изключително вкусна. Майсторката й 80-годишната Анастасия Дукова я поднесе ритуално във везана кърпа, която е на век и половина. По обичай наздравицата е с домашна вишновка в миниатюрни чашки като напръстник.

Изпълненията на три фолклорни състава -от Българево, Могилище и от Камен бряг-"Каменбряшките баби", без които не минава нито един Джулай с рокаджиите, развълнуваха много вицепрезидента Илияна Йотова, а и като тропнаха хоро, веднага я изкушиха и с кметицата на Каварна се хванаха на него. Неуморим с акордеона беше 82-годишният дядо Йови от Могилище, с когото освен на общата снимка Йотова пожела отделно да се фотографира.

Голямата изненада за нея дойде при запознанството й с една от най-новите жителки на Българево - филипинката Ейра. Младата жена изпя незабравимата песен на Мария Нейкова "Вървят ли двама" от филма "Козият рог". Тя сподели пред вицепрезидента, че е разбрала от свой съученик колко красиво е Черно море, омъжила се е за германец и от 4 години живее в Българево, където смята да остане със семейството си.

Селото е единственото, в което булките след венчавка не го напускат, а водят заврени зетьове в него. Българево е известно с бунтарския си дух и е последното населено място в Южна Добруджа, което пада под румънско владение. 40 дни местните са барикадирали с каруци пътя, за да не допуснат чокойските власти, мятали са камъни и са викали "искаме булгарещи, не щем румънещи!". Чешмата в центъра е символът на селото и според поверието, който пие вода от нея, остава в Българево.

Домакините подариха на вицепрезидента тъкана гагаузка престилка и плетени вълнени терлици, а тя обеща отново да дойде при тях заради силното взаимно емоционално зареждане.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България