Село от 8 блока за олимпийците

Скучни стаи с малки гардероби, разнообразна и обилна храна по всяко време

На осем гигантски жилищни блока в гората с по 25 етажа не им отива да бъдат наречени село. Въпреки това табела на пътя показва, че това е олимпийското село, в което са настанени около 3000 спортисти за зимната олимпиада в Пьонгчанг.

DCIM100MEDIADJI_0326.JPG

Всички апартаменти в новите сгради отдавна са продадени. Техните собственици ще получат ключовете си в началото на април след края на параолимпийските игри. Жилищата ще бъдат основно почистени. Ще се извърши и освежителен ремонт, ако се налага. За да бъдат максимално запазени, инсталираните кухненски уреди не работят. Спортистите трябва да мислят за състезания, не за готвене. За хранене е устроена огромна столова с размерите на баскетболна зала, която е използвана именно като такава по време на азиатските игри, а след олимпиадата ще служи за културен център.

3

Спортистите могат да ядат по всяко време на денонощието. Предлага се различна храна – риба, месо, паста, пица, бургери, салати, вегетерианска, суши, дюнер. Заради високите натоварвания на организма някои атлети се нуждаят от 3-4 хиляди калории на ден. Корейците сервират и местни специалитети, към които чужденците подхождат по-предпазливо. Националното ястие кимчи не е много подходящо за спортисти, защото се приготвя от ферментирали зеленчуци като ряпа, джиджифил и зеле (подобно на киселото) с пикантни подправки – лют пипер, чесън, лук. Лют е и друг популярен корейски специалитет, който носи името бибимбап и се състои от зеленчуци, ориз, месо и яйце.

4

В последните години сред младите хора в Южна Корея на огромна популярност се радва явлението мукбанг – понятие, което съчетава думи „ям“ и „предавам“. Чрез уебкамера тийнейджъри излъчват директно в интернет как поглъщат огромни количества храна, като в същото време събират лайкове и коментират своите „подвизи“ на масата. Друга особеност на местното население в активна възраст е участието в състезанията по спейсаут. Този куриозен „спорт“ е само на няколко години. Той представлява седене на земята и втренчване в една точка. Победител е този, който най-дълго издържи да се взира в пространството, без да заспи, без да говори, без да яде, без да гледа телефон или часовник, без да прави нищо друго. Целта е на спокойствие да почива мозъкът, който „изпушва“ от стреса в напрегнатото всекидневие. По време на състезанията жури измерва периодично пулса и кръвното налягане на участниците – който има най-стабилни и добри показатели, получава награда.

2

Спокойствие трябва да има и в стаите на спортистите. Те са спартански, но светли и приветливи. Представители на нежната половина от олимпийското семейство се оплакват, че гардеробите са малки. Вътрешното обзавеждане е скучно с изключение на ярко оцветените покривки на леглата, които спортистите обичат да взимат за спомен. Това няма да е единственият им дар от олимпиадата, защото един от основните спонсори „Самсунг“ подарява на всеки участник смартфон Galaxy 8S, а „Найк“ ги облича с екипировка. От тези благинки не могат да се възползват спортистите от Северна Корея, защото им е забранено да взимат луксозни западни стоки в родината си.

Корейците носят сандалите с чорапи

Който иска да направи добро впечатление в Южна Корея, трябва да внимава за външния си вид. Босите крака могат да бъдат приети като обида от околните. Затова корейците носят дори сандалите с чорапи – като германците. Те са възпитани, внимателни и учтиви. Поздравяват се с лек поклон, както на много места в Далечния Изток.

Според коментар на „Дойче Веле, корейците са по-темпераментни от останалите азиатски народи и не се крият под маската на вечната усмивка. Те изразяват и споделят чувствата си, но са силно подвластни на груповото съзнание. Самостоятелността не е популярна. Колегите от една фирма се хранят заедно, излизат на бар заедно и се прибират заедно. Ако някой си тръгне по-рано, може да обиди останалите.

Популярна тема за разговор сред младите хора е кръвната група. За корейците тя е като зодията – определя черти на характера и поведението.

От зимните спортове най-популярни в Южна Корея са шорттрекът, фигурното и бързото пързаляне с кънки, но никоя дисциплина не може да се конкурира с масово разпространеното таекуондо.

Корея е №1 по пластични операции

Южна Корея е на първо място в света по брой на извършваните пластични операции. Разкрасяването е основна цел за много чужденци, които посещават страната. Повече от 500 клиники за пластична хирургия работят на 40 квардратни километра само в сеулския квартал Гангнам (известен от хита „Гангнам стайл“) с население 500 000 души.

Спортистите на олимпиадата едва ли ще имат време (и желание) да лягат под ножа, но за друго може и да намерят. Затова организаторите предоставят безплатно рекордните за зимни игри 110 000 презерватива. Те са разположени в специални кутии в тоалетните. На спортист се падат средно по 37 кондома, но от тях ще взимат също треньори, технически персонал и представители на медии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт