Село се вдигна на протест заради разбити улици

2 г. след наводнението в Константиново хората газят в кал и треперят при всеки дъжд

Жители на варненското с. Константиново протестираха пред община Варна заради окаяното състояние на инфраструктурата в селото.

През май 2016 г. при пороен дъжд местното дере преля, а калната вълна разруши мостчета, улици и наводни десетки дворове.

"Две години по-късно продължаваме да газим в кал и да треперим при всеки обилен дъжд, защото дерето още не е укрепено", обявиха протестиращите и обвиниха общината в бездействие. В Константиново живеят около 2000 души, а към момента по 26 улици изобщо няма асфалт.

"Въпреки че от 2000 г. се числим към община Варна и плащаме данъци като в града, в бюджета й не се залагат никакви средства за инфраструктурата в селото", обясни Кичка Иванова.

"Преди 2 г. кметът Иван Портних обеща бърза рехабилитация и заяви, че на всеки 6 месеца ще има приемен ден в Константиново. Нищо от това не е спазено, макар че бюджетът на Варна сега е рекорден - близо 400 млн. лв., а за ремонтите в селото са нужни 1% от тази сума", допълни председателят на инициативния комитет на протестиращите Марин Урумов. От 2016 г. насам общината е подала 3 заявки за нужните 4,5 млн. лв. до Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към МС. Преди броени дни са получени 150 000 лв., с които до края на годината ще започне укрепване на дерето, каза зам.-кметът на Варна Христо Иванов.

"Имаме уверения, че и останалите средства за проекта - над 1,3 млн. лв., ще получим поетапно", опита да успокои протестиращите той. Иванов добави, че от местната хазна също са отпуснати 150 000 лв., с които преди дни са преасфлатирани 3 улици, а след рекапитулация на бюджета през есента ще бъдат закърпени още 1500-2000 кв. м. Нерешен обаче стои въпросът с изграждането на канализация в Константиново. Сега отходните води се заустват в опасното дере, което се излива във Варненското езеро, а оттам - в морето.

"Елате ни на гости, когато завали", призоваха Иванов протестиращите и обявиха, че ако общината спешно не инвестира в Константиново, ще обявят гражданско неподчинение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България