Село се оказа с двама кметове

Село Цани Гинчево, част от шуменската община Никола Козлево, се оказа с двама кметове. Първият и легитимно избран на местните избори през 2015 г. Красимир Георгиев излязъл в платен отпуск, заради предстоящия парламентарен вот, защото е кандидат депутат от листата на ДПС-Шумен. Общинският съвет на Никола Козлево на извънредна сесия назначил за временно изпълняващ длъжността Добри Добрев и му определил и месечно възнаграждение.

Областният управител на Шумен Валентин Александров връща за ново обсъждане решението на местните парламентаристи, съобщават от пресцентъра му. Проверка показала, че такова решение е назаконосъобразно и e прието в противоречие със Закона за местното самоуправление.

Първо, не е в правомощията на Общински съвет да назначава временно изпълняващ длъжността кмет на кметство, а само да избира такъв и то при определени условия, които в конкретния случай липсват. Съветниците са превишили правомощията си, като са иззели правомощията на Общинската избирателна комисия и са допуснали две лица да заемат поста кмет на с. Цани Гинчево. Затова губернаторът със своя заповед връща решението за ново обсъждане.

При конкретната ситуация е било достатъчно кметът в платен отпуск да упълномощи да го замества техническия сътрудник в кметството, а за административни услуги хората да пътуват до общината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика