Село се поклони пред чудотворна реликва на Архангеловден

Жителите и гостите на монтанското село Вирове се поклониха на Архангеловден пред одеждите на Светата Преподобна Петка Параскева.

Архангеловден

В деня на водача на небесните сили Свети Архангел Михаил хората в селото край областния град празнуваха патронния празник на храма си, както и обновлението му.

Архангеловден Пловдив

На празника в над 80-годишната черква бяха положени част от одеждите на Света Петка, смятана за закрилница на българския народ и държавата. Дрехата е обвивала мощите на светицата, които се пазят в румънския град Яш.

Реликвата е дарение от Румънската православна църква на християните в България послучай 200 годишнината от рождението на Екзарх Антим Втори. След като гостува вече в част от храмовете на Северозапада одеждата ще бъде положена за постоянно в Клисурския манастир край Вършец.

Десетки възрастни и деца се стекоха в деня на Свети Архангел Михаил в селския храм, където тържествена литургия отслужиха и осветиха и благословиха курбан за здраве архимандрит Антим  и енорийския свещеник отец Валентин. Църквата  „Св. Архангел Михаил“  във  Вирове е построена през 1933 година с дарения на хора от селото. Със съдействието на община Монтана и Комисията по вероизповедания миналата и тази година бяха ремонтирани основно покрива и фасадата на черквата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони