Село съживява с рок запустяло читалище

Берковското село Комарево организира рок фестивал, за да събере средства и да възроди потъналото си в разруха читалище. Всеки, който дойде на музикалната изява, няма да плаща нито лев, но ще може да дари според възможностите си средства за възстановяването салона на културния дом, съобщиха от местната управа.

Рокфестивалът ще се проведе на 11 август и на него жици ще опънат групите „Еридан”, „Игълхард”, „Рок он”, „Дедал” и „Цироза”. Във фиестата най-вероятно ще участват и още банди, разговорите с музиканти продължават, заяви кметската наместничка Цвета Йорданова.

Жителите на селцето със стотина жители между Монтана и Берковица сами си построили читалище през миналия век, но след падането на комунизма сградата запустяла и започнала да се руши. „Хората в селото са малко, но искат да имат място, където да се събират по празниците, да им гостуват музиканти и артисти. И тъй като пари няма, решихме сами да ги съберем!”, сподели кметицата Йорданова.

Преди дни тя пуснала обява за рокфестивала във Фейсбук и пет рок групи веднага се отзовали, а десетки ентусиасти изявили желание да гостуват в Комарево и помогнат за възстановяването на читалището. Доброволци вече разчистват поляните край река Костенка за изграждането на сцена и разпъване на палатки и скари.

Преди да се заеме с възстановяването на читалището кметицата на Комарево възроди и библиотеката на селото. С призив във Фейсбук тя предизвика вълна от дарения на книги от цяла България и събра над 4000 тома литература. „Пълната с книги библиотека и новия читалищен салон ще върнат духа на селото, а децата и младите по-често ще гостуват на баби и дядовци, защото ще имат и занимания на село!”, смятат местните жители.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България