Село с храм на пет века даде курбан срещу бедствия

В деня на пренасяне мощите на свети Николай Мирликийски жителите на монтанското село Горна Вереница направиха водосвет и дадоха курбан, за да не ги сполетяват бедствия и да има дъжд над нивите.

Ритуалът бе проведен край стара чешма с шест чучура, а църковната служба протече в древния храм „Свети Николай Летни”. Черквата на Горна Вереница според историци е строена през 15-ти век, но вероятно на нейното място е имало храм още по времето на Втората българска държава, който е бил разрушен от османските нашественици.

Въпреки тежките времена обаче местните жители събрали пари и вдигнали отново Божия дом. Черквата „Свети Николай” в Горна Вереница е с уникални икони и стенописи и е обявена за паметник на културата. През последните години със средства от Дирекцията по вероизповеданията, община Монтана и дарения от местни хора старият храм бе потегнат и събира богомолци на всеки празник.

В селото пристигат и туристи, за да се възхитят на евангелските сцени по стените на храма, сподели кметицата Веселка Горанова. След службата в двора на черквата бе раздаден и курбан за здраве и благополучие на жителите и гостите на селото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България