Село с църква в кръчма започна градеж на истински храм

След години ходене по мъките в шуменското село Вехтово започнаха градеж на нов храм на връх Архангелвден. Отец Васил освети първата копка на багера пред очите на стотина просълзени вехтовчани.

От десетилетия местните хора се молят в кирпичена сграда, бивша пивница, пригодена за храм, но тя се руши. С много вяра и усилия местните успяха да съберат 48 000 лв., за да започне строежът. Общо 131 000 лв. ще са нужни за завършване на храм "Свети вмчк Димитър", но вехтовчани вярват, че щом са стигнали до тук, ще се намерят още сърцати дарители.

За набиране на средствата са помагали и мюсюлманите в селото. "Тук открай време не се делим, помагали сме си и пак ще си помагаме", каза в четвъртък ходжата Лютфи Ахмед, гост на първата копка. Дарявали са стотици, а най-големият личен принос от 10 000 лв. постъпил през октомври м.г. от семейството на ставрофорен иконом Тончо Вълчанов, който служи в митрополитската катедрала "Св.Неделя" в столицата.

Преди месец с решение на Министерски съвет от дирекция "Вероизповедания" отпуснали още 8 000 лв. и така селото дръзнало да започне лелеяният храм, разказва кметицата Перихан Хюлмиева. Иначе парцелът от 108 кв.м. до старата църква и първият камък с кръст е побит още преди 4 г. от Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Идната година по това време храмът може да е готов, ако се намерят всички нужни средства. Местните хора искат да го открие баба Милица /82 г./, която вече 30 г. неуморно бие камбаната на върха на грохналата църква във Вехтово. "Село без храм не може. Господ ни помага и подкрепя, и трябва да има къде да си кажем молитвите към него", наставя възрастната жена.

Всеки месец, щом получела пенсията си тя отделяла левчета за новия християнски дом и ги пускала в дарителската кутия. Така правели всички във Вехтово. В началото не вярвали, че ще успеят, но сега потвърждават приказката за сговорната дружина.

Дарителска сметка на Православен храм "Св. вмчк Димитър", с. Вехтово, Шуменско

IBAN: BG58STSA93000021103918, BIC: STSABGSF, “Банка ДСК АД”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България