Селски кметове искат „капани” за свободно пуснати животни

Общинските пазачи в Сливенско опазиха реколтата на 31 села

Кметовете на сливенските села настояват да има „капани” за задържане на животните, пуснати безразборно на паша в землищата на населените места. Целта е да се пресече безстопанствената паша, която унищожава реколтата на хората, съобщиха от общинската администрация.

„Преди години във всяко село е имало място или „капан”, където такива домашни животни са били задържани. Кметът ги е връщал на собственика, след като си плати глобата”, заяви Петко Чолаков, управител на фирма „Общинска охрана и СОТ”. Предложението на кметовете и кметските наместници ще бъде разгледано от ръководството на общината. Идеята е „капаните” да бъдат създадени в центровете за охрана на селскостопанската продукция.

Сливен е първата община в страната, която със собствени средства назначи пъдари за опазване на селскостопанската продукция в периода от май до октомври. Дейността се развива под ръководството на „Общинска охрана и СОТ”. Проектът действа за втора поредна година.

Центровете бяха увеличени от 3 на 4, обхващат вече 31 села, пазачите са 20 души. Благодарение на тях посегателствата върху реколтата рязко намаляха, през този сезон бяха установени и заловени със съдействието на полицията близо 50 крадци и други нарушители на закона. „През м.г. бяха изразходени 91 хил.лева за дейността на пъдарите, през тази увеличихме средствата на 127 хил.лева заради създаването на още един център за охрана”, каза зам.кметът по финансите Румен Иванов. Ако общината има средства, е възможно да бъдат създадени още два центъра. Тогава ще бъдат обхванати всички 44 равнинни и планински села.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони