Селски кмет напуска поста след 58 години служба

Снимка: БТВ

Най-дълго управлявалият кмет в България, Данчо Димитров от самоковското село Долни Окол, вече е пенсионер. След 58 години вярна служба той за първи път остава без работа, информира БТВ.

Селото днес има 80% канализация. Бай Дначо показва най-важните сгради в Долни Окол – черквата „Свети Архангел Михаил” („Есента правихме фугировка на това всичко. И хванах едно момче от тези бизнесмените да направим едно складово помещение”), училището, което днес е празно („Гледам я и жал ми е така. Обръщам се на другата страна, защото не мога да гледам това, което тука е”).

Именно обезлюдяването на селото е най-голямата му болка.

Лъвовете пред входа на кметството като че ли пазят Бай Данчо и мандата му през годините. Въпреки че учи само до 8 клас. Това не пречи да открие тайната на дългото управление. Днес влиза в кабинета за последно.

Никога не е задържал по много вътре: „Не мога да стоя много на място. Аз съм подвижен. Обикалям из селото. С хората срещи. Сутрин. Контактуваме с народа. Това е много важно. Да получиш информацията от тях, ако искаш да си полезен. Аз хората, когато имат нужда и нощно време да е - ставам, помагам и тръгвам. Тайната? Трябва човек да мисли и да работи. Да обича хората. Да обича хората, да ги уважава и да работи, да твори. Да търси връзки”.

Точно контактите са най-важни за добрия кмет, според Бай Данчо, който изрежда министри, които е ангажирал с проблемите на Долни Окол. Кметския стол е бил и горещ. За толкова години срещу Бай Данчо има дори и опит за покушение. Според него – от политически противници, които хвърлили граната по дома му.

Бившият вече кмет на Долни Окол се кълне, че до ден днешен купен глас за него няма. Финансови злоупотреби – също: "Чиста ми е съвестта. Напускам достойно така. Аз не съм засрамил семейството. Не съм засрамил децата и така. (…) Политиците да проявяват малко по-голям разум във взимането на решенията и нека се обръщат по-често към хората, към своите избиратели. Не само да се виждаме, когато имаме нужда, зор от тях и след това сме забравени с години”.

Бай Данчо е категоричен, че има сили за още един мандат. Въпреки това сам подписва заповедта за напускането си. За новия кмет остава модернизацията.

„Ще се стремя е да сложа камери и видеонаблюдение в селото, защото имаме набези. Особено зимата.

Инфраструктурата е най-важното. След това ще обърнем внимание на туризма. Искам, тъй като селото ни е на 30 километра от София, да развием селски туризъм. Да привлечем хора. Да има постоянно живущи”, обяснява Николай Стойнов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България