Семеен превозвач за младото поколение

Много място в ефектна опаковка

31917227-o7bya8iu2l-whr

Няма коли, които да предлагат повече вътрешно пространство на изгодна цена от вановете. При тях формата следва функцията и затова външният им вид наподобява(ше) на кутия за обувки. Но това вече не е така. Със своя модерен и свеж дизайн новият модел Citroen Berlingo показва, че в автомобилната индустрия нещата много бързо се променят. Вановете също могат да бъдат готини и модерни, без да губят практичните си качества. С по-ефектна визия, по-добри мотори и повече функции за комфорт и безопасност Berlingo се очертава като разумна възможност за млади семейства с две или с три деца. А също и за хора на всякаква възраст, които обичат пътуват с голяма компания и много багаж.

Тяхното настаняване е удобно и лесно през големите плъзгащите задни врати. Предните седалки са оборудвани със сгъваеми масички за пътнците на втория ред. Там има и индивидуални нощни лампи за четене на всяко място. През деня интериорът е отлично осветен благодарение на голямата остъклена площ от 6,4 квадратни метра и опционалния панорамен покрив.

Собствениците на автомобила ще изпитват задоволство от това как изглежда той. С характерните за Citroen декоративни и предпазващи въздушни капсули Airbumps на вратите и тесните дневни светлини Berlingo се вписва перфектно в новия стил на моделите на марката. Освен свежите цветове и декорации, купувачите имат възможност да персонализират по свой вкус автомобила си. Доскоро вановете не можеха да се зарадват на такъв каприз.

1917371-fgxuft3dn1-whr

Водачът е облекчен във всеки един аспект на работата си. Дори не трябва да мисли дали телефонът му има ток в батерията, тъй като разполага със специално гнездо за безжично зареждане. За улеснение приложенията на смартфона могат да се копират върху 8-инчовия таблет върху централната конзола и да се управляват оттам. Същият екран служи за свързаната 3D навигационна система, която предоставя информация за трафика в реално време, намира паркинги и бензиностанции с ценоразписите им, дава информация и за времето. В случай на злополука автоматично или чрез бутон се подава сигнал към спасителните служби – услуга, която функционира по всяко време и е безплатна.

William Crozes @ ContiArt

Двигателната гама се състои от един бензинов и един дизелов мотор в две нива на мощност. Трицилиндровият бензинов агрегат 1,2 PureTech с турбо пълнене генерира 110 и 130 конски сили. Четирицилиндровият дизелов двигател 1,5  BlueHDi е представител на новото поколение традиционно добри френски комън-рейли – тихи, енергични, здрави и икономични. Той ще се предлага в три нива – 75, 100 и 130 конски сили. Топмоделите на бензин и дизел със 130 конски сили ще работят с модерна 8-степенна автоматична трансмисия като алтернатива на механичните скоростни кутии. Ето че и при задвижването ванът е на нивото на съвременните леки коли.

1917398-y1ggqcgi9k-whr

Новият модел Berlingo за първи път се предлага в два размера на каросерията – М и XL. Стандартният вариант М има дължина 4,40 м, междуосие 2,78 м, а багажният му капацитет достига 775 л. При по-голямата версия XL дължината на автомобила е 4,75 м, междуосието – 2,97 м, а товарният обем – 1050 л (при сгънат трети ред седалки). Тонираното стъкло на задната врата се отваря, за да улесни достъпа до багажника на тесни паркинги.

1917395-t8rrmlgg2s-whr

По желание на купувача и двата модела могат да бъдат поръчани със 7 места. Трите отделни седалки на втория ред осигуряват удобно настаняване и много пространство за пътниците. Седалките могат да се сгъват така, че да образуват равен под за товарене. В кабината има 28 отделения за вещи с обща вместимост 186 л. Като втори багажник е голямата ниша в тавана. При сгъване на предната пътническа седалка могат да се транспортират предмети с дължина 3,05 м, - например лодка.

1917377-lcujvhxtjl-whr

За безопасното и комфортно пътуване в Citroen Berlingo се грижат 19 електронни системи. Водачът може да наблюдава на цветен Head-Up дисплей  в челното стъкло всички важни данни при движение, без да сваля поглед от пътя. На него се изобразяват напътствията на навигацията и пътните знаци с ограничения на скоростта, които се разчитат от многофункционалната камера в челното стъкло.

1917410-r5g3pq2pjf-whr

При неволно напускане на лентата без мигач системата за предупреждение подава светлинен сигнал и коригира траекторията,като задържа автомобила по първоначалния курс. Ако водачът умишлено иска да смени лентата без включване на мигач, трябва просто да приложи малко по-голямо усилие върху волана. Светлинен сигнал във външните огледала индикира за наличие на обекти в мъртвата зона на видимост от съответната страна на колата. В случай на опасност от челен сблъсък се задейства автоматичната спирачка. При натрупана умора електрониката алармира и подканя водача да си вземе почивка.

1917515-r6kn7krdyt-whr

Моделите с автоматична трансмисия разполагат с адаптивен темпомат с функция за спиране. Той поддържа зададената скорост и дистанция до превозното средство отпред и при нужда спира автомобила. Електрониката подпомага потеглянето по наклон и спускането по стръмни участъци, както и паркирането, което може да се извършва автоматично. Камерата за обратно виждане може да показва различни изображения на автомобила със 180-градусов изглед, така че водачът да бъде максимално улеснен в маневрите. Системата Grip Control замества тежкото и скъпо двойно предаване, като адаптира сцеплението на задвижващите предни колела според терена, а водачът избира между пет режима на движение – стандартен,за сняг, за кал, за пясък и с изключена стабилизираща програма ESP.

1917389-bwo7u4ywsc-whr

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили