Семейство с атропиново отравяне, причинено от пакетиран спанак с татул

спанак

Агенцията по храните постави под възбрана стоката, която се изтегля от търговската мрежа

Семейство с признаци на атропиново отравяне след консумация на храна, приготвена с пресен  спанак, за който има съмнения, че е бил примесен с листа татул , е вдигнало по тревога Агенцията по храните в Търговище.

Мъжът и жената са постъпили в „Спешна помощ” в понеделник. След вливания са освободени. Незабавно е направена проверка и от два търговски обекта в Търговище са иззети общо 24 пакета от по 500 грама с пресен спанак. В една опаковка били намерени единични листа, подобни на този на зеленчука, но от различен вид, за който се предполага, че са от татул. От Агенцията по храните са поставили продукта, произведен в област Пловдив, под възбрана. Предупреден е производителят, който също се е свързал с контрагентите, закупили от стоката му. Общото количество на произведения спанак е 1775 кг.

От БАБХ съобщават, че сигнал има и от Констинброд. Там гражданин е приложил снимки със същата марка спанак, на които се виждат стръкове, различни от тези на спанак и наподобяващи татул.

При проверката на производителя е било установено, че спанакът се почиства и пакетира в нерегламентиран обект, който не е регистриран по Закона за храните. На отговорното лице е съставен акт за установяване на административно нарушение, съобщават от БАБХ.

Количеството спанак, намерено в производствения обект, е спряно от реализация.

Двете търговски вериги в градовете, от които са подадени сигналите, спират продажбата на опасната храна и я изтеглят от търговските си обекти. Проверката показва още, че този спанак се доставя и в други големи търговски вериги в страната. Те също са проверени и са им издадени предписания за спиране разпространението на посочения спанак. Действията по изтегляне на опасната храна и обобщаването на наличните количества продължават.

БАБХ призовава всички граждани, закупили пакетирани листа от спанак от по 500 гр., сорт „Горила”, произведен в област Пловдив, да не го консумират и да го върнат в търговския обект, от който са го закупили.

Признаците на атропиновото отравяне, които семейството от Търговище е посочило, били сухота в устата, световъртеж, замаяност, отпадналост и болки в гърлото. Те били получени час и половина след консумация на баница, приготвена със спанак, закупен от търговска верига в града. Към момента няма данни за други пострадали, уточняват от Агенцията по храните в Търговище.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България