Сенатът на САЩ отхвърли искане за отмяна правомощията на президента за предприемане на военни действия

Сенатът на САЩ отхвърли предложена поправка, предвиждаща изземването на правомощията на президентите за издаване на резолюции оторизиращи предприемането на военни действия, каквито бяха използвани за юридически основания за военните операции на американската армия в Ирак, Афганистан и срещу екстремистите в Сирия и други държави, предаде Ройтерс.

Гласуването в Горната камара на американския парламент завърши при резултат 61 на 36 гласа. Поправката беше предложена от сенатора от Републиканската партия Ранд Пол, в рамките на задължителен закон за политиката в сферата на отбраната, който се приема всяка година и често е използван от депутатите, като средство за увеличаване на правомощията им в сферата на националната сигурност.

Законът, предложен от Пол, целеше да възвърне конституционното право за одобрение на военните действия на Конгреса, вземайки го от президентската институция. Другите поправки бяха свързани с теми, като санкциите срещу Северна Корея и забраната, наложена от Доналд Тръмп, за приемане на трансполови в армията на страната.

„Трябва да се противопоставим на непозволената, необявената и неконституционна война. В този момент, няма пречки за войната.“, заяви Пол, който получи по-голяма подкрепа от Сенаторите на Демократическата партия.

Републиканската партия контролира Сената (горната камара) и Камарата на представителите (долната камара). Само още двама републиканци подкрепиха попраката.

Според опонентите, подобен ход би поставил под заплаха американските войници, които вече са разпределени по конфликтните зони и би генерирал несигурност в изпълнението на поставените им задачи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка