Сена достигна най-високото си ниво тази нощ

Нивото на река Сена се повиши значително тази нощ в Париж, но не достигна историческия си рекорд, преди да започне бавно да спада. Седем парижки гари на една от най-натоварените железопътни линии ще останат затворени най-малко до 5 февруари заради придошлата река, предаде Франс прес.

Реката, която минава през френската столица край музеи и паметници, достигна кулминация от 5,84 метра или 4 метра над нормалното. Това е по-малко от нивото през юни 2016 г. от 6,10 м, както и от историческия рекорд от 8,62 метра през 1910 г.

Ситуацията предизвика редица неудобства за жителите на града. Множество статуи и забележителности останаха под вода. Междувременно полицията предупреди гражданите да не плуват и да не практикуват водни спортове в реката, тъй като това е изключително опасно. Около хиляда жители бяха евакуирани от домовете си, а 1,5 хил. домакинства останаха без ток.

В района на Париж ситуацията постепенно се подобрява, но водите на Сена ще спадат много бавно, съобщи представителка на общината. "Ако говорим за пълно нормализиране, ще са необходими седмици", добави тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа