Септември идва с високи температури и малко дъжд

До края на август времето ще бъде топло, с изключение на дните около 22-23 август, в които пак ще трябва да заменим летните дрехи с по-топли. Септември също ще дойде с топло време. В първите 10 дни на следващия месец не се очаква да има значителни валежи, информира БГНЕС.

След студения фронт, който премина през страната ни на 12-13 август, синоптиците от БАН не очакват продължителни периоди с високи температури.

„Не, че няма да има слънчеви дни с температури отново от 30-35 градуса, но такива по-високи температури вече няма да се задържат за продължителни периоди", каза д-р Анастасия Стойчева, ръководител сектор „Метеорологични прогнози".

„Нов студен фронт, който пак съществено ще понижи температурите и ще донесе валежи и гръмотевична дейност, ще има около 22-23 август", каза тя. Тогава дневните температурите ще се понижат до 20-25 градуса и ще останат такива не повече от ден - два. След това, с малки изключения, в които пак ще има слаби превалявания на места в страната, не се очаква съществено застудяване.

"Според материалите, с които разполагаме засега, септември не се очертава да е с повече валежи от обичайните, напротив - ще е предимно сух и с високи температури, поне в първите му десет дни. Последното обновяване говори за едно слънчево и сухо време в по-голямата част от България в първите десет дни на септември. Времето ще се задържи приятно, по-скоро лятно, отколкото есенно", каза Анастасия Стойчева на база последните материали от Европейския център за средносрочна прогноза.

"Около 9 и 10 септември се очаква преминаването на атмосферно смущение, което ще понижи температурите, ще донесе превалявания, но отсега е невъзможно да се конкретизира повече. Възможно е да има слаби превалявания и около 2 септември. Все още е рано да се каже обаче кога свършва лятото", добави тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето