Сергей Лавров: НАТО не увеличава сигурността на балканските държави

Съществува "джентълменски договор" от 90-те години между Русия и западните съюзници, с който НАТО обещава, че няма да се разширява на изток към границите на Русия и който е нарушен с трите разширявания на Алианса. Сега в тази игра искат да въвлекат и Балканите, пише скопският вестник "Нова Македония", цитирайки ръководителя на руската дипломация Сергей Лавров.

"Разширяването на НАТО е грешка и същевременно означава нарушаване на джентълменския договор, за който споменах и който сега получи цялостно потвърждение в официален архивен документ, от който САЩ неотдавна премахнаха грифа "секретен". Всички знаеха за това и ние просто се уверихме какво наистина се е случвало, след като бяха оповестени тези архивни документи", заяви Лавров в интервю за сръбската информационна агенция "Бета", попитан дали Москва има намерение да се противопостави на очакваното присъединяване на Македония към НАТО.

"Разширяването на НАТО представлява може би най-сериозното предизвикателство за общата европейска стабилност и сигурност", заявил ръководителят на руската дипломация.

Според него нищо, което сега прави НАТО, не увеличава сигурността на балканските държави, които от страна на Русия не са заплашени от нищо. "Не виждам как тези три вълни на разширяване направиха НАТО по-способна в борбата с терористичната заплаха и заплахата от престъпността с наркотици, включвайки и онези заплахи, които идват от Балканите, където след неоправданото, едностранно обявяване на независимостта на Косово бе създадена територия, която представлява пример за корупция и "черна дупка", изтъкнал Лавров, цитиран от вестника.

На въпрос да отговори конкретно за Македония, руският външен министър заявил, че Москва не прави разлики.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа