Сергей Лавров: НАТО ще принуди балканските страни да приемат философията на противопоставяне

Алиансът не е в състояние да отговори на терористичната заплаха, посочи външният министър

Влизането на балканските страни в НАТО ще ги принуди да вземат страна във военно-политическото противопоставяне, чиято философия се налага на Европа от американците и Алианса. Това заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров в изказването си пред студентите от Белградския университет, предаде ТАСС.

Според думите на руския дипломат, ставаме свидетели на активни усилия за вкарване на балканските страни в НАТО. „Ясно е, че това едва ли има отношение към декларираната цел да се укрепи националната им сигурност, тъй като никой не ги заплашва“, подчерта той.

„А влизането в Северноатлантическия алианс ще ги принуди да вземат страна във военно-политическото противопоставяне, чиято философия се налага на Европа от американците, а след тях и от НАТО“.

„Що се касае до единствената реална заплаха в момента, терористичната, то НАТО не е в състояние да й отговори. Още повече, че действията на натовските страни и в Ирак, след това в Либия, а и в другите страни от региона, например, в момента в Сирия, само плодят екстремизма, сеят хаос и създават питателна почва за появяването на нови и нови терористи“, отбеляза Лавров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа